Yönetim Kurulu Başkanı’nın Mesajı

Geleceği öngörmek

Sabancı Topluluğu’nun bugünkü başarısının altında yatan temel unsur, geleceği öngörme ve buna uygun davranma yeteneğidir.

Değerli yatırımcılarımız, iş ortaklarımız ve çok kıymetli çalışanlarımız;

Son 2 yıldır dünyayı etkisine altına alan COVID-19 pandemisi, bilim, teknoloji, akıl ve çağdaşlığın insanlığın pusulası olduğunu bizlere bir kez daha gösterdi.

Aşı çalışmalarıyla birlikte artık tünelin ucundaki ışığı görmeye başladık ve yeni normal ile birlikte hayatlarımıza geri dönüyoruz.

Ancak tüm bu olumlu gelişmelere rağmen, tehlikelerin tam olarak ortadan kalktığını söylemek mümkün değil.

Biliyoruz ki COVID-19 bir sağlık krizinden çok daha fazlası. Bu yüzden de pandemiyle mücadeleyi sadece tıbbi çözümlerle sınırlandırmak, bizleri istediğimiz sonuca ulaştırmayacaktır.

İhtiyacımız olan, çok daha bütüncül ve kapsayıcı bir bakış açısıyla tehlikeleri önceden görmek, buna uygun önlemleri ivedilikle hayata geçirmek, yeni normali çok paydaşlı bir fayda zincirine dönüştürmektir.

Bugün pandemiyi odağına alan popülist yaklaşımlar, ülkelerin bilim ve teknolojiye erişim noktasında karşı karşıya kaldığı eşitsizlikler, dünyamızın ve insanlığın sürdürülebilirliğini tehdit eden unsurların başında geliyor.

Öte yandan, 2008’den bu yana dünya ekonomisinin yaşadığı ‘toparlanamama sendromu’, bugün enflasyonun başrolde olduğu çok daha güçlü belirtilerle yeniden karşımızda. Özellikle gelişmiş ülkelerin, pandemiyle mücadele için hayata geçirdiği genişleyici mali politikaların, orta ve uzun vadede küresel ekonomi üzerine etkileri devam edecek.

Tabii ki tüm bu yaşananlar, şirketlerin iş yapış şekillerini, alışkanlıklarını ve belki de en önemlisi başarı kriterlerini baştan aşağı değiştirdi.

Bundan yaklaşık 10-15 yıl öncesine kadar dünyada şirketlerin bilançoları hissedarlar ve yatırımcılar için öncelikli başarı kriteriyken, bugün doğa, insanlık, iş ortakları, çalışanlar, kısacası tüm paydaşlar için ortaya konulan değerin bütünü, içinde bulunduğumuz bu yeni dünyada şirketlerin başarı kriterini oluşturuyor.

Sabancı Topluluğu’nun bu değer dönüşümünü en hızlı şekilde sahiplenen Topluluklardan biri olması da beni son derece memnun ediyor.

Pandeminin ilk dönemlerinde, CEO’muz Cenk Alper liderliğindeki yönetim ekibimizin “Sürdürülebilir bir yaşam için, öncü girişimlerle Türkiye ile dünyayı birleştiririz” olarak yeniden ele aldığı Topluluk Vaadimiz, Sabancı Topluluğu’nun sahiplendiği değerlerin işte bu yeni dünyadaki izdüşümüdür.

Pandemiden çok daha önce, dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik gibi kavramları odağına alan ve bu alanlara büyük yatırımlar yapan Sabancı Topluluğu’nun bugünkü başarısının altında yatan temel unsur, geleceği öngörme ve buna uygun davranma yeteneğidir.

Holdingimiz ve Topluluk şirketlerimiz, bu zorlu dönemde ortaya koydukları başarılı finansal sonuçlar ve yaptıkları vizyoner yatırımlarla, hızı, esnekliği, adaptasyon yeteneğini, yılmazlığı, dijital düşünmeyi ve küresel başarıyı iş yapış kültürlerinin merkezine koyduklarını hepimize net olarak gösterdi.

Bu dönemde, bankacılıktan sonraki en büyük iş alanımız olan enerji sektöründe, artan kuraklık etkisine rağmen bir yandan büyümeye devam ederken bir yandan da yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarımıza kararlılıkla devam ettik. Bu alanda, Türkiye’nin en büyük yenilenebilir enerji kurulu gücüne sahip elektrik üreticisi olma özelliğimizi, arttırdığımız kapasitelerimizle sürdürmeye devam edeceğiz.

2021’de finansal hizmetler alanında, Ageas ile olan ortaklık ilişkimizi hayat ve bireysel emeklilik branşını kapsayacak şekilde genişlettik.

Sanayi şirketlerimiz Kordsa ve Brisa, yüksek ihracat hacimleri ile stratejimizle tam örtüşen bir performans gösterirken; Brisa, ortakları Bridgestone ve Sabancı Holding’in stratejik vizyonuyla, Arvento Mobil Sistemler’in %88,89 payını alma sürecini başlattı.

Topluluğumuz özel olarak odaklandığı yapı malzemeleri alanındaki liderlik yürüyüşünü 2021’de başarıyla sürdürdü. İspanya’da satın aldığımız Buñol beyaz çimento fabrikası yıl içinde faaliyete geçerek Çimsa’nın beyaz çimento alanındaki küresel varlığını liderliğe taşıdı. Öte yandan, PHILSA ve PMSA’daki hisselerimizin tamamını, 30 yıllık iş ortağımız olan Philip Morris’e devrederek, tütün sektöründeki faaliyetlerimizi sonlandırdık.

Başarılı iş sonuçlarının yanında, insanlığa ve topluma pozitif katkı sağlamak her daim Sabancı değerlerinin vazgeçilmez bir parçası olmuştur.

Yaklaşık 100 yıldır sahiplendiğimiz “Bu topraklardan aldığını bu toprakların insanıyla paylaşma” prensibimiz doğrultusunda, bu dönemde de ülkemizde örnek projelere imza atmanın mutluluğunu yaşadık.

Sabancı Gönüllülerimiz, pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının çocuklarını ve kardeşlerini desteklemeye yönelik bir proje olan YarınBizim ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 10 Kasım tarihleri arasında pek çok çevre etkinliğini içeren Sabancı Cumhuriyet Seferberliği projeleriyle yarınlarımıza sahip çıktılar. Onlarla gurur duyuyorum.

2022 ve ötesinde de, öncü ve örnek proje ve uygulamalarla, bir yandan dünyada oyun kurucu pozisyonumuzu güçlendirirken bir yandan da sürdürülebilirlik konusunda ülkemizin, bölgemizin, dünyamızın yol gösterici şirketlerinden biri olmaya devam edeceğiz.

Bizi bugünlere taşıyan çalışanlarımızı, geleceğin dünyasına hazırlarken, onlara yeni dünyanın gereksinimlerine uygun yeni yetkinlikler kazandıracağız. Kısacası; bugüne kadar olduğu gibi yarın da yine birlikte büyüyecek, birlikte gelişeceğiz.

Bu vesileyle, 2021 yılında ortaya koyduğumuz başarılara katkılarından dolayı da tüm çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza, müşterilerimize ve hissedarlarımıza teşekkür ediyorum.

Güler Sabancı
Yönetim Kurulu Başkanı