Sabancı Üniversitesi
Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi vakıf üniversitesi
Ar-Ge’ye harcanan
bütçe payı
%30,66
2022’de devam eden
araştırma projeleri
291
2022 üniversite giriş sınavında ilk 1.000’den
139 öğrenci
Yurt dışında çalışan mezun oranı
%22
İş verenlerin Sabancı Üniversitesi mezunlarından memnuniyet oranı
%94
Sabancı Üniversitesi, bilim, teknoloji ve sanat alanlarında disiplinlerarası bir yaklaşımla fakülteler, merkezler ve forumlarda araştırmalar yürütmektedir.
Dünyanın önde gelen araştırma üniversitelerinden biri olma vizyonu doğrultusunda Sabancı Üniversitesi, geleceğe yön veren çok sayıda stratejik çalışma yürütmektedir. Üniversite; evrensel değerlere sahip, toplumun ihtiyaçlarına duyarlı ve çözüm üretmeye odaklı, birlikte yaratma ve geliştirmeyi benimsemiş; öğrenmeyi öğrenen, sürekli gelişime açık ve kendine güvenen bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından resmi olarak “Araştırma Üniversitesi” unvanı verilen Türkiye’deki üç vakıf üniversitesinden biri olan Sabancı Üniversitesi, bilim, teknoloji ve sanat alanlarında disiplinlerarası bir yaklaşımla fakülteler, merkezler ve forumlarda araştırmalar yürütmektedir. Üniversite’de bilimsel araştırmaya, ekonomik kalkınmaya ve topluma katkıda bulunmak üzere 10 farklı merkez ve forum bulunmaktadır. Kuruluşundan bu yana araştırmayı odak noktası olarak kabul eden Sabancı Üniversitesi günümüze kadar 7.800’ü aşkın yayın* ve 290 patent*** almıştır. 2022 Kasım sonu itibarıyla halihazırda aktif olan dış kaynaklı araştırma projelerinin sayısı 291, toplam bütçesi ise 652 milyon TL’dir**. YÖK 2022 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre Sabancı Üniversitesi, bütçesinden Ar-Ge’ye ayrılan paya göre %30,66 ile ülkedeki tüm üniversiteler arasında birinci sırada yer alırken, 2022 yılında Sabancı Üniversitesi fakülte üyeleri 640’ı aşkın bilimsel yayın* hazırlamış ve 31 patent*** almıştır.
Küresel olarak tanınan bir üniversite
Times Higher Education (THE) ve Quacquarelli Symonds (QS), dahil olmak üzere dünyanın en iyi üniversitesi sıralamalarında Sabancı Üniversitesi, Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında yer almaktadır.
- Sabancı Üniversitesi; THE Dünya Üniversiteleri 2023 sıralamasında 401-500 bandında bulunmaktadır. Mühendislik alanında küresel olarak ilk 251-300 arasında yer alan Üniversite, “Uluslararası Görünüm” ve “Sanayi Geliri” kategorilerinde Türkiye’deki tüm üniversiteler arasında birinci sıradadır.
- THE Hızlı Gelişen Ekonomilerdeki En İyi Üniversiteler 2022 sıralamasında Sabancı Üniversitesi Türkiye’den birinci üniversitedir.
- THE Asya Üniversiteleri 2022 sıralamasında 78. sırada yer alan Sabancı Üniversitesi, THE Genç Üniversiteler 2022 sıralamasında 108. sırada gelmektedir.
- Sabancı Üniversitesi, 2023 QS Dünya Üniversiteleri sıralamasında 531-540 bandında, 2021 QS 50 Yaş Altı Üniversiteler sıralamasında 81-90 bandında ve 2022 QS Gelişmekte Olan Avrupa ve Orta Asya Ülkeleri sıralamasında 21’incidir.
* Güncelleme Tarihi: 27.12.2022 (Scopus)
** Güncelleme Tarihi: 30.11.2022
*** Güncelleme Tarihi: 08.12.2022
Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi vakıf üniversitesi
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından derlenen “Üniversiteler Arası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi” 2021 sıralamasında Sabancı Üniversitesi, vakıf üniversiteleri arasında 1. sıradadır.
Mezun istihdamında dünyanın en iyi üniversiteleri arasında
Sabancı Üniversitesi, Times Higher Education tarafından yayınlanan “2022-2023 Küresel İstihdam Üniversite Sıralaması ve Anketi’nde dünyanın en iyi 250 üniversitesi arasında gösterilmiştir. Türkiye’den sıralamaya giren iki üniversiteden biri olan Sabancı Üniversitesi, bu yılki sıralamada dört sıra birden yükselerek dünyada 205. sırada yer alırken, Türkiye’nin ise en iyi üniversitesi olmuştur.
En son verilere göre Sabancı Üniversitesi mezunlarının %94’ü, diplomalarını almalarını takip eden ilk bir yıl içinde istedikleri işe yerleşebilmektedirler. Mezunların %22’si, şu anda yurt dışında lisansüstü eğitimi almakta ya da mesleki kariyerlerini sürdürmektedir. Sabancı Üniversitesi son üç yıl içinde %85’i Türkiye dışındaki üniversitelerden doktoralı olmak üzere toplam 58 tam zamanlı yeni öğretim üyesini kadrosuna dâhil etmiştir. Bunların 33 tanesi doğrudan yurt dışından gelerek üniversiteye katılan akademisyenlerdir.
Üniversite-sektör iş birlikleri
Kuruluşundan bu yana, Sabancı Üniversitesi üniversite-sektör iş birliklerine önem vermiştir. Üniversite, önde gelen iş modelleri geliştirmiş, lider şirket ve kurumlarla ortaklaşa çok sayıda başarılı projeye imza atmıştır. 2022 yılında Sabancı Üniversitesi, Ericsson Research ile 6G iletişim sistemlerinde kullanılmak üzere ağ mimarileri geliştirmek için yeni iş birlikleri başlatmıştır. Bu iş birlikleri kapsamında bu sistemlerin güvenliğini korumaya yönelik algoritmalar ve altyapılar geliştirilmiştir. Üniversite ayrıca Türkiye’ye devrim niteliğindeki yenilikçi teknolojiler kazandırmak için ASELSAN ile de ortaklık kurmuştur. Bu yıl Sabancı Üniversitesi Entegre İmalat Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (SU-IMC) havacılıkta ileri kompozit teknolojileri konusunda iş birliğini geliştirmek ve artırmak için Boeing ve TEI ile çalışmaya başlamıştır. Sabancı Üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi liderliğinde 2022 yılında hayata geçirilen Dijital İnovasyon İş Birliği Platformu protokolüne Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteğiyle imza atmıştır. Bu protokol; dijital teknolojiler alanında akademi, kamu ve sanayi iş birliğini güçlendirmeyi hedeflemektedir. 2022 yılında Sabancı DX ortaklığında dijital teknolojiler, yazılım ve siber güvenlik alanlarındaki öncü çalışmaları desteklemek amacıyla kurulan Digital Hub (D-Hub), 1,5 milyon ABD doları bütçe ile faaliyetlerine başlamıştır. Elektrikli ve Akıllı Araç Teknolojileri alanında bir pilot çalışma da Sabancı Üniversitesi Kampüsü’nde TEMSA ve Netaş iş birliğiyle başlatılmıştır.
Sabancı Üniversitesi, ülkenin en iyi öğrencilerine ev sahipliği yapıyor
Sabancı Üniversitesi bünyesinde kayıtlı 5.300 öğrencinin %80’i lisans, %20’si ise lisans üstü programlarda eğitim almaktadır. 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda Üniversite’nin 790 öğrenci kontenjanı, ülkenin en iyi öğrencileri tarafından tamamen doldurulmuştur. 2022 Yükseköğretim Kurumları Temel Yeterlilik Testinde Türkiye birincisi olan öğrenci, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’ne tam burslu olarak yerleştirilmiştir. Ek olarak, eşit ağırlık Türkiye 7.si olan öğrenci, Sabancı İşletme Fakültesi’ne; sayısal puanda Türkiye 8.’si olan öğrenci ise Üniversitenin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’ne tam burslu olarak yerleştirilmiştir.
Times Higher Education (THE) ve Quacquarelli Symonds (QS), dahil olmak üzere dünyanın en iyi üniversitesi sıralamalarında Sabancı Üniversitesi, Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında yer almaktadır.
2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarına göre Sabancı Üniversitesi; tam burslu öğrencileri, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Fen-Edebiyat ve Sosyal Bilimler Fakültesi ile İşletme Fakültesi’ne en yüksek puanla yerleştirmiştir. Sonuç olarak Sabancı Üniversitesi, Türkiye’deki en başarılı öğrencilerin önemli bir bölümünü bünyesine katmıştır.
Ayrıca, ilk 1.000’den 139, ilk 5.000’den 210, ilk 10.000’den 320 ve ilk 50.000’den 515 öğrenci Sabancı Üniversitesi’ni tercih etmiştir.
“Gelecek İçin Söz Ver” Burs Programı
Sabancı Üniversitesi, daha fazla sayıda ihtiyaç sahibi başarılı öğrencinin eşsiz ve yenilikçi eğitim deneyiminden faydalanmasını sağlamak amacıyla bir burs programı oluşturmuştur. “Gelecek İçin Söz Ver” Burs Programı, gençlerin daha güçlü bir gelecek ve daha iyi bir dünya için sorun çözme kararlılığından ilham almıştır. Bu yeni burs programı, Sabancı Üniversitesi kampüsünde mezunların yanı sıra iş dünyasından temsilcilerin katılımıyla düzenlenen büyük bir etkinlikle tanıtılmıştır.
2022 Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri
Sabancı Üniversitesi Onursal Başkanı Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine 17 yıldır düzenlenen Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri, sosyal bilimler alanında değer katan çalışmaları ödüllendirmeyi sürdürmektedir. 2022 yılı konusu “Küreselleşmenin Geleceği: Devletin Dönüşü mü?” olarak belirlenen Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülü, Harvard Üniversitesi’nde 30 yıldır Paul F. McGuire Öğretim Üyesi olarak Karşılaştırmalı Politika dersi veren Prof. Dr. Pippa Norris’e verilmiştir.
Türkiye’nin net sıfır hedefi açıklayan ilk kampüsü
Kurulduğu günden bu yana enerji ve iklim konularına öncelik veren Sabancı Üniversitesi, Tuzla Kampüsü’nü net sıfır yapmayı hedeflemektedir. Sabancı Üniversitesi yeşil kampüs unvanına sahip olmanın yanı sıra önemli derecede güneş enerjisi altyapısı barındırmaktadır. Enerjisa Enerji ile imzalanan Yeşil Enerji Anlaşması kapsamında Üniversite, tüm enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etmeyi hedeflemektedir. 2022 yılında Üniversite tarafından tüketilen 14.029 MWh elektrik enerjisi, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmiştir. Tuzla kampüsünde bulunan güneş enerjisi tesisi ve kojenerasyon sistemi, Enerjisa iş birliği ile kurulmuştur. Sistem, Üniversite’nin toplam elektrik ihtiyacının %60’ını karşılamaktadır. Ayrıca; Sabancı Üniversitesi Tuzla Kampüsü’nde yer alan tüm binaların çatılarına güneş panelleri kurmayı planlamaktadır. Bu paneller ile toplam güneş enerjisi kapasitesini 1 MW değerine yükseltmeyi hedeflemektedir. Üniversitede 170 bin bitkinin yanı sıra bir doğal gölün bulunduğu bir yeşil kampüs içinde yer almaktadır. Mevcut durumda Tuzla Kampüsü’nün tükettiği elektrik enerjisinin tamamı, sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen yeşil enerjidir.
Sabancı Üniversitesi Kampüsü, Avrupa Komisyonu EuroGia Enerji Kümesi kapsamında yürütülen ve Enerjisa tarafından koordine edilen Akıllı Kampüs Projesi’ne dahil edilmiştir.
En son verilere göre Sabancı Üniversitesi mezunlarının %94’ü, diplomalarını almalarını takip eden ilk bir yıl içinde istedikleri işe yerleşebilmektedirler.
Toplumsal katkı alanında öncü çalışmalar
“Türkiye-AB/Almanya İlişkileri: Dün, Bugün ve Yarın” konulu bir panel, İstanbul Politikalar Merkezi-Sabancı Üniversitesi-Stiftung Mercator Girişimi’nin 10. yıl dönümü kapsamında düzenlenmiştir. Bu girişimin bir parçası olarak düzenlenen Mercator–IPC Araştırma Bursu Programı aracılığıyla araştırmacılar, iklim değişikliğinden mültecilerin toplumsal adaptasyonuna, kültürel politikalardan toplumsal cinsiyete çok sayıda konuda akademik çalışmalar yürütmektedir.
Küresel enerji ve iklim gündemindeki en sıcak gündem maddelerine odaklanan Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC), İstanbul’da düzenlenen “Küresel Enerji Krizi: Çözümler & Yenilenebilir Enerjinin Rolü” başlıklı konferansta dünyanın önemli sorunlarından enerji krizi ve yenilenebilir enerji konularını ele almıştır. Konferansta, enerji krizinden çıkmanın yolları ve daha sürdürülebilir bir gelecek için yenilenebilir enerjinin önemine vurgu yapılmıştır. Ayrıca IICEC tarafından hazırlanan “Türkiye Yenilenebilir Enerji Görünümü 2022 Raporu” için lansman sunumu yapılmıştır. Bu rapor, öncü bir çalışma olmanın yanı sıra alanındaki ilk rapordur.