Sanayi
Mevcut iş kollarında benzersiz performans. Yürütülen çalışmalar üç ana başlık altıda şekillenmektedir: Müşteri Deneyimi, Dijitalleşme ve Değişen Operasyonel Modeller
4 kıtada,
16 tesis,
9.000+ çalışan
Uluslararası
Gelirler
>%70
Sabancı Holding sanayi grubu, 2022 yılında güçlü performansını kârlı bir büyümeyle taçlandırmıştır. Bu performansı Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkilerinin görüldüğü, enerji krizinin sürdüğü ve tedarik zinciri kesintilerinin olduğu bir ortamda gerçekleştirmiştir. Sanayi grubu şirketleri, yıl içerisinde küresel operasyon modeli sayesinde etki alanına yeni coğrafyalar eklerken küresel pazar payını büyütmüştür. Toplam gelirin %70’inden fazlası uluslararası gelirlerden ve dünya çapında 125 ülke üzerinden elde edilmiştir. Sabancı Topluluğu’nun başarısının temelini insanımızın zekası, çalışkanlığı ve cesareti oluşturmaktadır. Sanayi iş kolunda en iyi uygulamalar, başarı ve başarısızlık hikayelerinin paylaşıldığı ‘Ortaya Çıkanlar’ platformunun kavramı ve sürekliliği, önde gelen İK kurumları tarafından da beğeni ile karşılanmaktadır.
Sanayi grubu, entegre ve derinlemesine yapılanmış bir yönetim yaklaşımıyla başarılı bir performans sergileyerek yıl içerisinde yaşanan zorlukları aşmayı başarırken geleceğe yönelik stratejik temellerini de güçlendirmiştir. Bunun yanı sıra, İleri Malzeme ve İklim Teknolojileri Ekipmanları ile yeni büyüme platformlarında önemli adımlar atmıştır.
Ana İşlerin Korunması ve Büyütülmesi
Türkiye’deki başarısı yıllara dayanan Sabancı Topluluğu’nun sanayi grubundaki uluslararası operasyon modeli; Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa, Asya ve Türkiye’deki üretim ve hizmet merkezlerini kapsamaktadır. Topluluğun sanayi şirketleri, yaygın uluslararası satış ve hizmet ağı sayesinde lastik güçlendirme, lastik ve ticari araç iş kollarında küresel pazarlarda önemli bir paya sahiptir.
Sanayi grubu, stratejik iş modeli doğrultusunda her alanda uygulama derinliğine odaklanarak başarılı performansını çok güçlü iş sonuçlarına dönüştürmeyi başarmıştır.
Mevcut iş kollarında büyümeye yönelik yürütülen çalışmalar üç ana başlık altında şekillenmektedir: Müşteri Deneyimi, Dijitalleşme ve Değişen Operasyonel Modeller. Böylelikle, Sabancı Holding sanayi şirketlerinin entegre bir ileri malzeme ve mobilite grubuna dönüşmesi hedeflenmektedir.
Dünya çapında her 3 otomobil lastiğinden 1’ine ve her 3 uçak lastiğinden 2’sine kord bezi sağlayan Sabancı Holding’in lastik güçlendirme şirketi Kordsa, alanında dünyanın lider üreticisidir. Şirket, geleneksel kimyasallarla üretilen ürünlerin yerine küresel lastik üreticileriyle birlikte yeni yeşil ürünler geliştirmeye odaklanmıştır. Endüstriyel standartları yukarı çekmenin yanı sıra yenilikçi yaklaşımını sektör paydaşlarına aktarmayı hedefleyen şirket, Cokoon® çözümlerini açık bir patent platformu üzerinden ücretsiz olarak diğer lastik üreticilerine de sunmuştur. 2022 yılında Kordsa, Sabancı Üniversitesi ortaklığında bir geri dönüşümlü polipropilen üretim projesine imza atmıştır. Bu çalışma, plastiğin çevresel etkilerini azaltmayı hedeflemektedir. Şirketin Türkiye’deki Ar-Ge merkezi ise daha yeşil bir gelecek ilkesi doğrultusunda şeker kamışı atıklarından biyolojik bazlı bir reçine formülü geliştirmiştir. Havacılık ve demiryolu alanında kullanılacak bu yeni nesil malzeme, ABD’ye ihraç edilmektedir.
Kordsa’nın inşaat güçlendirme iş kolundaki markası olan Kratos, çevre dostu yaklaşımı ve yüksek performanslı ürünleriyle çözüm ortağı olduğu altyapı, üstyapı ve maden projelerine iş gücü, maliyet ve zamandan tasarruf sağlamaya devam etmektedir.
Sabancı Topluluğu’nun lastik sanayi iş kolu, dünya çapında 87 ülkede 7.300 satış noktasıyla hem yerel hem de uluslararası pazarlardaki güçlü konumunu ve etkinliğini sürdürmektedir. Topluluğun lastik şirketi olan Brisa, halihazırda elektrikli araçlarla uyumlu enerji tasarruflu ürünler tedarik etmektedir. Telematik üzerinden Türkiye araç filolarının yarısından fazlasına hizmet veren Arvento’yu satın alan Sabancı Topluluğu’nun lastik iş kolu, mobilite ekosisteminde önemli bir adım atmıştır. Arvento, Otopratik ağıyla birlikte filolara yakıt tasarrufu sağlayacak yenilikçi çalışmalara katkı sağlamaktadır.
Ticari araçlar alanında Sabancı Holding ve Skoda Ulaşım çatısı altında faaliyet gösteren Temsa, 2022 yılı içerisinde uluslararası ağını yeniden yapılandırmış ve gözde pazarlardan biri olan İsveç’e e-Otobüs ihraç ederek Sabancı Topluluğu’nun elektrikli otobüs odaklı gelecek vizyonunu desteklemiştir. Temsa 2022 yılında, dünyanın en önemli ve rekabetçi pazarlarından biri olan Kuzey Amerika’daki payını %18’e yükseltirken, ABD ve Avrupa pazarlarına beş farklı elektrikli araç modeli sunarak dünyanın önde gelen üreticilerinden biri konumuna ulaşmıştır. Temsa’nın TS45E modeli, iki yıllık bir süre boyunca Silikon Vadisi’nde (Kaliforniya, ABD) başarıyla test edilmiştir. Sabancı Topluluğu’nun ticari araç üreticisi aynı zamanda ülkenin ilk yerli üretim elektrikli otobüsü olan Avenue EV ile Türkiye’deki elektrikli araç dönüşümüne katkı sağlamıştır.
Sanayi Grubu şirketlerimiz sürdürülebilirlik performanslarını liderlik seviyesine taşımaya devam etti. Şirketlerimizden ikisi su yönetimi kategorisinde, biri ise iklim liderliği kategorisinde A seviyesinde yer alarak Karbon Saydamlık Projesi (CDP) gibi uluslararası çevresel raporlama platformlarında kabul gördüler. Ayrıca, tüm şirketlerimizin uzun vadeli emisyon hedefleri Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi küresel organizasyonu tarafından onaylandı.
Tüm süreçlerinin merkezine operasyonel mükemmelliği koyan Sabancı Topluluğu’nun sanayi grubu şirketleri, bu anlayışla son üç yılda önemli dijitalleşme adımları atmıştır. Bugün itibarıyla 200’ü aşkın süreç RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) ile yönetilmektedir. Gri yakalı robotlar kendini tekrar eden işleri devralarak, insan kaynağının daha katma değerli görevlere odaklanmasını ve inovasyona doğrudan katkıda bulunmasını sağlamaktadır. Pazar araştırması ve yapay zeka entegrasyonuyla talep tahmininden başlayarak operasyondaki tüm olası senaryolar çapraz fonksiyonlar aracılığıyla hızlı bir şekilde yürütülmektedir. Bu yaklaşım, Topluluğun sanayi grubu şirketlerinin karşılaşabileceği zorlukları öngörebilmesine ve değişen ihtiyaçlara hızla yanıt yerebilmesine yardımcı olmaktadır.
Dijitalleşme, Sabancı Topluluğu’nun sanayi şirketlerinin yalnızca üretimini ve operasyonel süreçlerini kolaylaştıran bir araç olmakla kalmamakta, aynı zamanda müşteri deneyiminin geliştirilmesi çabalarının da merkezinde yer almaktadır. Dijital lastik asistanı uygulaması, tüketicilerin lastik satın alma sürecinde yaşadıkları sorunları aşmalarına yardımcı olmaktadır. Sabancı Topluluğu’nun tüm lastik bayilerinin web sitelerinin eşsiz ve sorunsuz bir müşteri deneyimi sunacak şekilde standart hale getirilmesine yönelik çalışmalar sürmektedir.
Arvento’da dijital filo ve nesnelerin interneti (IoT) çözümleri, tüketicilerin günlük hayatlarının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Lastik güçlendirme alanında yenilikçi, kompakt ve esnek RFID etiketi; lastik üreticilerinin, distribütörlerin ve filo sağlayıcıların lastikleri daha verimli kullanmalarına imkan tanımaktadır. Satıcı tarafından yönetilen envanter sistemleri dijitalleşme aracılığıyla yeniden şekillendirilmiş ve müşterilerin özel ihtiyaçlarını daha iyi karşılayacak hale getirilmiştir. Sabancı Topluluğu sanayi şirketleri hem dahili hem de harici iş birlikleriyle dijitalleşme çalışmalarını derinleştirmiştir. Şirket içi girişimcilik programlarına ek olarak Topluluğun sanayi şirketleri, TÜSİAD SD2 kapsamında açık inovasyon ve girişim iş birliği programları yürütmektedir. Görüntü işleme ve yapay zekaya odaklanan bu programlar, sanayi şirketlerinin müşteri deneyimi çözümleri geliştirmesine yardımcı olmaktadır.
Yeşil dönüşümün önemli bir parçası olan İleri Malzemeler ve İklim Teknolojileri Ekipmanları başlıca yatırım alanları olarak belirlenmiştir.
Yeni Büyüme Platformlarına Yatırım
Kârlı ve sorumlu büyüme hedefiyle Sabancı Topluluğu’nun Sanayi iş kolu, İleri Malzemeler ve İklim teknolojileri Ekipmanları alanlarında ikili bir büyüme stratejisi benimsemiştir. Sürdürülebilir yeni dünya ekonomisinin anahtarı olan bu iki alandaki büyüme, Sabancı Topluluğu’nun teknolojik ve operasyonel yetkinlikleri ile de uyum göstermektedir.
Sanayi iş kolu, ileri malzemeler alanındaki yolculuğunun ilk adımını kompozit iş koluna giriş yaparak atmıştır Havacılık ve uzay başta olmak üzere otomotiv, motor sporları, spor ekipmanları ve deniz ve rüzgar türbinlerine kadar geniş bir alanda geleneksel malzemelerden kompozite geçiş eğilimi her geçen gün artmaktadır. Havacılık sektöründe, Sabancı Topluluğu’nun lastik güçlendirme şirketi olan Kordsa; uçak iç kabin ve koltuklarına, üretim sürecinde insan sağlığına zararlı gazlar salan fenolik solüsyonlar yerine alev almayı geciktirici epoksi reçine olan AX180 ürününü sağlamaktadır. Şirketin otomotiv sektörüne tedarik ettiği yenilikçi KCF650 karbon kumaşlar, elektrikli araç akü kutularında patlama durumunda zararı azaltan hafiflik, sertlik ve kimyasal sızdırmazlık sağlamaktadır. Bundan dört yıl önce Sabancı Topluluğu’nun kompozit iş kolu gelirlerinin sadece %30’u havacılık sektörü dışından elde edilirken, otomotiv sektörüne yönelik geliştirilen farklı ürünlerle bugün bu oran %50’ye yükselmiştir.
Kordsa, Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nde (KTMM) geliştirilen projeleri için 43 patent başvurusu yapmış ve bunların 19’unu ticari sır niteliğinde koruma altına almıştır. İtalya merkezli kompozit şirketi Microtex’i bünyesine katan Sabancı Topluluğu’nun ileri malzeme iş kolunun etkinlik alanı, ABD’yi aşarak Avrupa’ya kadar uzanmıştır. KTMM’nin Ar-Ge yetkinlikleriyle birlikte Microtex, Grubun kompozit ürün portföyünü daha da çeşitlendirerek motor sporları ve lüks elektrikli araçlar gibi stratejik alanlara girmesine katkı sağlayacaktır.
İklim teknolojileri ekipmanları alanında ise, Kordsa yeni nesil ince film güneş panelleri üreticisi ABD’li Toledo Solar ile stratejik iş birliği anlaşması imzalamıştır. Kordsa bu iş birliğiyle; Türkiye, Avrupa ve Orta Asya’da Toledo Solar teknolojisiyle üretim yapma ve ürettiği ürünlerin satışı konularında öncelikli hakka sahip olmuştur.
Sabancı Topluluğu’nun otobüs üreticisi Temsa, elektrikli otobüs üretiminin yanı sıra, portföyüne eklediği batarya paketleri ve batarya yönetim sistemleriyle gelir kaynaklarını çeşitlendirmeye odaklanmıştır. Ar-Ge merkezi tarafından şirket bünyesinde geliştirilen bu ürünler depoculuktan denizciliğe, çiftçilikten iklimlendirmeye kadar geniş bir alanda kullanılmaktadır. Bu yeni ürün portföyleri, Topluluğun sanayi iş kolunun hızla büyüyen elektrifikasyon dünyasındaki etkinliğini daha da artırmıştır. Sanayi grubu 2022 yılında ayrıca, Almanya merkezli elektrikli motosiklet markası Kupman’ın distribütörlüğünü üstlenmiştir.
Hızlı bakım kategorisinde en yakından tanınan yerli markalar Otopratik ve Propratik, hizmet noktalarını 43 şehirde 112 lokasyona yükseltmiştir. Bu noktalarda, hızlı bakım ve eşarj hizmetleriyle müşterilere kapsamlı bir deneyim sunulmaktadır. Pratik’in hizmet noktası ağını 2023 yılında 150 lokasyona ulaştırmak amacıyla çalışmalar devam etmektedir. Filo müşterilerine yönelik verimliliğe odaklanan bir hizmet yelpazesi geliştiren Arvento’nun bütünsel mobilite çözümleri arasında; araç bakımı, lastik değişimi uyarı sistemi ve veri analitiği ile kaplama yer almaktadır.
Geleceğe Bakış
İleri malzemeler ve İklim teknolojileri ekipmanları , Sabancı Topluluğu’nun sanayi iş kolunun orta ve uzun vadede büyümesi kapsamında önemli yatırım alanları olacaktır.
İleri malzemeler alanına kompozit ile giriş yapan Sabancı Topluluğu’nun sanayi iş kolu, performansını daha da ileriye taşımak için, operasyonel mükemmelliği stratejik bir öncelik haline getirmenin yanı sıra daha fazla coğrafi çeşitlilik sağlamaya ve ürün yelpazesini iyileştirmeye odaklanmıştır. Topluluğun sanayi şirketlerindeki çeşitli ekipler de başta biyokimyasallar, bileşik hazırlama ve kimyasal geri dönüşüm olmak üzere sürdürülebilir kimyasallar alanındaki çalışmalarıyla bu hedefe katkı sağlamaktadır.
Sabancı Topluluğu’nun sanayi iş kolu, iklim teknolojileri alanında yeni gelişmekte olan e-mobilite pazarında liderliği hedeflemektedir. Elektrikli otobüs üretiminde dünya çapındaki yetkinliklerinin yanında Arvento’yu bünyesine katarak lastik, ticari araç üretimi ve hızlı montaj hizmeti faaliyetlerini destekleyen Topluluk, küresel ekonomideki payını hızla büyüten bu faaliyet alanında kendisine güçlü bir temel oluşturmuştur. Arvento ile birlikte; lastik takibi, yakıt tüketimi, sürücü davranışı ve araç takibi gibi konular da sistemlere entegre edilmiş ve filolar için değer önerisi büyütülmüştür. Otopratik lokasyonlarında elektrikli araç şarj istasyonu ağını genişletme planlarının yanı sıra, büyüyen elektrikli araç pazarında bakım hizmetlerinde uzmanlaşılması amaçlanmaktadır. Sabancı Topluluğu sanayi iş kolu, geleceğin sürdürülebilir ve alternatif yakıtlı araçlara ait olacağının bilinciyle, Ar-Ge kaynaklarının yarısını orta vadede bu yeni büyüme alanlarına ayırmayı planlamaktadır. Bununla birlikte iklim teknolojileri ekipmanları alanında çalışan çapraz fonksiyonel görev gücü ekipleri, yeni enerji araçları ile güneş ve hidrojen ekosistemleri gibi gelişmekte olan alanlarda şimdiden çalışmalara başlamıştır.
Sabancı Topluluğu’nun sanayi iş kolunda benimsediği küresel iş modeli, üstün Ar-Ge yetenekleri, operasyonel mükemmellik ve donanımlı insan kaynağı üzerinde yükselmektedir. Bu rekabet güçleri, Topluluğun İleri malzeme ve İklim teknolojileri ekipmanları alanlarında yeniliklere yön veren bir konuma sahip olmasını sağlamaktadır.