Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM)

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, dönüştürücü kültürel deneyimler sunan bir buluşma noktasıdır.

Koleksiyonlarını ve ülkemizin bütünsel sanat mirasını korumaya, geliştirmeye, araştırmaya ve yorumlamaya büyük önem veren SMM; tüm paydaşlarının katkıda bulunduğu güncel sergileri ve etkinlikleriyle ortak değer yaratmayı hedeflemektedir.

SMM; araştırma, eğitim ve teknoloji alanlarında Sabancı Üniversitesi’yle bir bütün olarak hareket ederek herkes için yenilikçi ve yaratıcı öğrenme deneyimleri sunmaktadır.

Sakıp Sabancı Müzesi, 2021’de Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’ndan Güvenli Turizm Serfikası’nı almıştır.

SSM Koleksiyonları

Osmanlı kaligrafi sanatının 500 yıllık örneklerine kapsamlı bir bakış sunan SSM Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, başta nadir el yazması Kuran-ı Kerim’ler olmak üzere kıtalar, murakkaalar, levhalar, hilyeler, tuğralı belgeler ile hattat aletlerinden oluşmaktadır. SSM Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, 2012 yılında çağdaş bir sergileme anlayışı ve dijital uygulamalar ile zenginleştirilerek yeniden ziyarete açılmıştır.

Atlı Köşk’ün alt katındaki odalarda, Sabancı Ailesi’nin kullandığı, geç rokoko, neo-klasik ve ampir üsluplarından ilhamla tasarlanmış batı tarzı ve menşeli mobilyalar ve 19. yüzyıla tarihlenen dekoratif sanat eserleri yer almaktadır. Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden günümüze ulaşmış tekil parçalardan oluşan arkeolojik ve taş eserler, heykel, çeşme, sütun ve çağdaş sanat eserleri müzenin bahçesinde sergilenmektedir.

SSM’de Açılan Sergiler

SSM 2021 yılında da hem fiziki hem de çevrimiçi etkinlikleri ile sanatseverleri Türk ve dünya sanatının önemli sanatçı ve akımlarıyla buluşturmaya devam etmiştir.

Daha fazlası