Finansal Hizmetler

Sabancı Holding finansal hizmetler şirketleri, her ihtiyaca özel olarak tasarladığı müşteri odaklı yenilikçi ürünleriyle güçlü dağıtım kanallarını desteklemektedir.

Aksigorta
Müşteri Sayısı

3,9 milyon

Agesa
BES Fon Büyüklüğü

72,8* milyar TL

*Otomatik katılım hariç

Sabancı Holding, 2022 yılında Ageas Group ile olan başarılı iş birliğini derinleştirmiş, Aksigorta bünyesinde Sabancı Ageas Sağlık Sigorta A.Ş. adı altında yeni bir sağlık sigortası şirketi kurmuştur. Bu yeni şirket, Sabancı Holding’in tam bir stratejik eş güdümle faaliyet gösteren finansal hizmetler şirketleri Agesa ve Aksigorta’ya bir sağlık yetkinlik merkezi olarak hizmet verecektir. Sabancı Ageas Sağlık Sigorta, müşteri odaklı bir yaklaşımla tüm dağıtım kanallarının etkinliğini artırmanın yanı sıra geliştireceği ortak çalışma modelleriyle deneyim aktarımı ve verimlilik sağlama amacıyla faaliyetlerini şekillendirecektir.

Sabancı Holding’in emeklilik ve hayat sigortası iş kolundaki oyuncusu Agesa, yetkin satış ekibi aracılığıyla sunduğu eşsiz müşteri deneyimiyle 2022 yılını hem bireysel emeklilik hem de hayat alanlarında lider olarak tamamlamıştır. Şirket, yönetilen emeklilik varlıklarında 75,6 milyar TL’ye ulaşarak bu alandaki liderliğini korumuştur. Agesa ayrıca, toplam hayat ve ferdi kaza pazarında en yüksek prim üreten özel sigorta şirketi olmuştur. 2022 yılında şirketin toplam hayat ve ferdi kaza prim üretimi yıllık bazda %84 artış göstererek 3,7 milyar TL’ye ulaşırken, pazar payı ise %11,6 olarak gerçekleşmiştir.

Pazar liderliğinin yanı sıra yenilikçi ürünleri, farklılaşan hizmet kalitesi ve müşteri deneyimiyle de sektörde öncü olmaya devam eden Agesa, 2022 yılında Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS)’na göre net kârını bir önceki yıla göre iki katına çıkarmayı başararak 1,1 milyar TL’ye ulaştırmıştır.

Sabancı Holding’in hayat dışı sigorta sektöründe faaliyet gösteren iştiraki Aksigorta, 2022 yılında da pazardaki güçlü konumunu korumayı başararak yılı yine sektör beşinciliğiyle kapatmıştır. Şirket, prim üretimini yıllık bazda %94 gibi rekor bir artışla 13,6 milyar TL’ye yükseltmiştir. En iyi performans için çoklu varlık yönetimini etkin bir şekilde kullanan Aksigorta’nın yönetilen varlık hacmi, Aralık 2022 sonu itibarıyla 7,6 milyar TL’ye ulaşmıştır.

Ana İşlerin Korunması ve Büyütülmesi

Sabancı Topluluğu’nun finansal hizmetler şirketleri, ana işlerin korunması ve büyütülmesi stratejisi kapsamında, bir yandan ülke genelindeki mevcut dağıtım kanallarında verimliliği artırırken, diğer yandan kanal ağını genişletmeye odaklanmaktadır.

Aksigorta ve Agesa, Akbank ile kurduğu bankasürans ağı, sektörün en büyük doğrudan satış ekibi, acenteler, brokerlar ve dijital kanallardan oluşan geniş bir dağıtım ağı aracılığıyla 6 milyonu aşkın müşteriye hizmet vermektedir.

Sabancı Holding finansal hizmetler şirketleri, acentelerine sunduğu kapsamlı desteğin yanında, dağıtım ağını son beş yılda %50’nin üzerinde büyütmüştür. Yıl sonu itibarıyla Türkiye’de faaliyet gösteren tüm sigorta şirketlerinin toplam acente ağının yaklaşık %20’sini oluşturan yaklaşık 4 bin bağlı acente aracılığıyla hizmet verilmektedir.

Hayat ve emeklilik iş kolunda Agesa, bu yıl doğrudan satış kanalını genişletmeye odaklanmıştır. Sektörünün en deneyimli satış ekibine sahip olan şirket, daha çok kişiye hayat ve emeklilik çözümleri sunmak adına 2019’da 365 birikim güvence danışmanından oluşan doğrudan satış ağını 2022 yılında 600 birikim güvence danışmanına yükseltmiştir.

Agesa, müşterilerinin tasarruf ve yatırım ihtiyaçlarını bireysel ve grup emeklilik planları kapsamında aralıksız çeşitlendirdiği fon ürünleri ve fon danışmanlığı hizmetleriyle karşılamaktadır.

Finansal Hizmetler

Sabancı Holding finansal hizmetler şirketleri, hayatlarını kolaylaştırmayı hedeflediği müşteri ve paydaşlarının deneyimini geliştirmek için dijital yetkinliklerine sürekli yenilerini eklemektedir.

Şirketin tasarruf ürünleri portföyünü büyütmek amacıyla geliştirdiği yenilikçi birikimli hayat sigortası ürünü “Hayata Yatırım Sigortası”, tasarruf piyasasında yeni poliçe üretiminin hızlanmasına katkı sağlamıştır.

Hayat dışı iş kolunda ise Aksigorta, 2022 yılında yeni ürün geliştirme çalışmalarına hız vermiştir. Yeni ürünler arasında Akbank tarafında sunulan tamamlayıcı sağlık sigortası, ameliyat destek sigortalarının yanı sıra elektrikli mini araç kaskosu, 4x4 iş yeri paketi, evcil hayvan sigortası ve ekonomik kasko bulunmaktadır.

Hayat ve emeklilik iş kolunda Agesa, müşteri tabanını korumayı ve büyütmeyi odağıyla dijital ve analitiğe yaptığı yatırımları sürekli büyütmektedir. Çevrimiçi satış platformunu yeni fonksiyonlarla zenginleştirmeye devam eden şirket, biyometrik imza ve dijital fon yönetimi danışmanlığı gibi yenilikçi çözümlerle Agesa Mobil’in fark yaratan katma değerli hizmetlerine yenilerini eklemiştir. Müşterilerden büyük ilgi gören Agesa Mobil, önemli uluslararası platformlardan kazandığı ödüller ve elde ettiği yüksek müşteri memnuniyeti skorlarıyla da başarısını tescillemektedir.

Hayat dışı iş kolunda Aksigorta ise müşterilerin kapsamlı risk yönetimi ihtiyaçlarına tek bir dijital iletişim noktasından yanıt vermek amacıyla 2021 yılının son çeyreğinde Aksigorta Mobil’i hayata geçirmiştir. Şu ana kadar, 350 bin kişinin indirdiği ve aylık bazda 70 bin aktif kullanıcıya sahip uygulamanın kullanıcı puanı da 4,0 gibi yüksek bir seviyede seyretmektedir. Kullanıcılarına poliçe yönetimi imkanının yanı sıra sanal risk asistanı gibi katma değerli fonksiyonlar sunan Aksigorta Mobil için önümüzdeki dönemde bir lansman çalışması yapılması planlanmaktadır.

2022 yılında Sabancı Holding finansal hizmetler şirketleri, daha kapsayıcı ve engelsiz bir dijital sigorta deneyimi sunabilmek amacıyla engelli müşterilerine yönelik dijital kanallarında sesli yönlendirme özelliğini hayata geçirmek için BlindLook ile iş birliğine imza atmıştır.

Veri ve analitik Sabancı Holding’in gerçekleştirdiği her şeyin merkezinde yer almaktadır. Önemli sigorta süreçlerinde analitik öngörülerden etkin bir şekilde faydalanılır.

Hayat dışı iş kolunda Aksigorta, GLM gibi ileri fiyatlama algoritmaları geliştirmek için analizlerden faydalanmaktadır. Yapay zeka tabanlı fiyatlama modelleri, birden fazla veri kaynağından elde ettiği çeşitli riskleri tek bir skor haline getirerek, akıllı skorlama uygulamaları aracılığıyla riskleri etkin bir şekilde değerlendirmektedir. Teknik marjları geliştirerek sigortacılık süreçlerini otomatize eden bu modellemeler, geniş bir acente ağında yürütülen aktif satış yönetimini de kolaylaştırmaktadır.

Fiyat teklifleri ve chatbot gibi müşteriye yönelik süreçlerle hasar talebi otomasyonu gibi destek işlemleri olmak üzere 150 farklı süreçte her yıl 4 milyon işleme aracılık eden Aksigorta Dijital Asistan (ADA), şirketin verimlilik açısından sektörde farklılaşmasına katkı sağlamaktadır. 2022’nin üçüncü çeyreğinde şirketin 9 aylık genel ve idari giderlerin toplam prim üretimine oranı %3,8 olurken, piyasa ortalaması ise %6,0 olarak gerçekleşmiştir.

Bu yıl ADA, Akbank Müşteri İlişkileri Yöneticilerinin sigorta ile ilgili sorularını da yanıtlamaya başlamıştır. ADA, kullandığı dijital ayna teknolojisiyle temel iş süreçlerinin sanal platformlarda izlenmesini kolaylaştırarak, kritik görevlerin dijital, otomatik ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.

Hayat ve emeklilik iş kolunda, kişiselleştirilmiş iletişim ile kişilerin ihtiyaçlarına en uygun ürün ve hizmetleri öneren müşteri yönetimi modellerinin tasarlanmasında veri ve analitik etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Agesa, yapay zeka ve ileri analiz çözümleriyle hem müşteriler hem de şirket için değer yaratan müşteri segmentasyonu tabanlı akıllı modeller geliştirmektedir.

Yeni Büyüme Platformlarına Yatırım

Yeni platformlarda büyüme stratejisi doğrultusunda Sabancı Topluluğu, 2022’nin Ağustos ayında Aksigorta bünyesinde yeni bir sağlık sigortası şirketi kurmuştur. Aksigorta ve Agesa için bir sağlık yetkinlik merkezi görevi görecek bu yeni şirketin, sigorta iş kolunu bütünsel bir sağlık ekosistemine dönüştürmesi hedeflenmektedir.

Bankacılık işlemlerinde dijital kanalları tercih eden müşteriler için dijital bankasüransın önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Sabancı Holding finansal hizmetler şirketleri de bu yeni eğilim doğrultusunda dijitalleşme ve Akbank’ın satış kanallarında derinleşme çabalarını sıklaştırmıştır. Bu kapsamda Akbank Mobil’de kart koruma ve dijital güvenlik paketi ürünleri sunulmaya başlanırken uygulamaya Sigorta Menüsü eklenmiştir.

Akbank Mobil veya Akbank Müşteri İletişim Merkezi üzerinden bir kredi ürününe başvuran müşteriler, kredili hayat sigortalarını da uçtan uca dijital bir şekilde kolaylıkla sorunsuz yaptırabilmektedirler. Bunun yanı sıra, emeklilik poliçesi başvuruları da Akbank Mobil üzerinden de tamamlanabilmektedir.

Hayat dışı sigorta iş kolunun ödeme hizmetleri, telekomünikasyon ve e-ticaret şirketleri başta olmak üzere üçüncü taraf dijital platformlarla yaptığı iş birlikleri her geçen gün artarken, Aksigorta da Sabancı Topluluğu’nun sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda yeni inisiyatifler geliştirmeye devam etmektedir. Şirket 2022 yılında kendi sektörlerinde lider şirketlerle yaptığı iş birliklerine bir yenisini daha eklemiş, bu kapsamda önde gelen bir otomotiv markasıyla elektrikli araçlara yönelik kasko ürününün sunulmasını kapsayan bir ortaklık gerçekleştirmiştir.

Geleceğe Bakış

Sabancı Holding finansal hizmetler şirketleri, bir yandan mevcut tüm iş kollarındaki güçlü konumlarını korurken, diğer yandan hayat ve hayat dışı sigorta iş kollarını büyüme potansiyeli yüksek yeni platformlara taşımayı amaçlamaktadır.

Bu doğrultuda Agesa, müşteri odaklı ve yenilikçi çözümlerle ürün gamını ve hizmetlerini zenginleştirmeyi planlamaktadır. Aksigorta’nın önümüzdeki dönemdeki hedefi ise kârlı büyümesini dengeli bir portföy ve güçlü bir bilançoyla sürdürmeye odaklanarak müşteri ve paydaşlarına sektördeki en iyi deneyimi yaşatmaya devam etmektir.

Dijitalleşme ve yeni nesil teknolojilerin, sigorta iş kolunda artan etkinliğinin bilincinde olan Sabancı Topluluğu finansal hizmetler şirketleri, yeni ve dönüştürücü teknolojilere yaptığı yatırımları artırmayı planlamaktadır.

Bankacılık mobil platformlara doğru hızla kayarken, Sabancı Topluluğu finansal hizmetler şirketleri de banka sigortacılığındaki dijital dönüşümü hızlandırmak, dijital kanallar aracılığıyla banka müşterilerine ulaşmak ve gelişmiş analitiklerden yararlanmak gibi stratejik önceliklere odaklanmaktadır.

Aksigorta ve Agesa, ana faaliyet alanlarını büyütmenin yanı sıra, gelişen iş dinamiklerine bağlı olarak ortaya çıkan yeni iş modellerinin yarattığı fırsatları da değerlendirmeyi hedeflemektedir. Günümüzde müşteriler; banka, finansal teknoloji ve e-ticaret siteleri gibi sıklıkla kullandıkları platformlarda şirketlerin deneyimler yaratmalarını beklemektedirler. Bu nedenle gömülü sigorta, sigorta iş kolunun önümüzdeki yıllardaki bir diğer odak alanı olacaktır.

Sağlık sigortası sinerjileri ve yeni çözümler

Sağlık ve sağlıklı yaşam konusunda farkındalığın artması, yaşlanan toplum ve artan sağlık hizmeti giderleri, sağlık ekosisteminin genişlemesine katkı sağlayan temel faktörler olarak öne çıkmaktadır. Sabancı Topluluğu’nun ana hedefi, sağlık sigortasına ve daha geniş kapsamda sağlık ekosistemindeki fırsatlara odaklanan yeni bir sağlık hizmeti iş kolu geliştirmektir. Topluluğun finansal hizmetler şirketleri de hizmet kapsamlarını müşterilerinin ihtiyaçlarına sadece maddi çözümler üretmekle sınırlamamakta; daha hızlı, daha iyi ve daha kişiselleştirilmiş sağlık çözümleri üretmeye yönelik hem fiziksel hem de dijital ürün ve hizmetleriyle sağlık ve sağlıklı yaşam konusunda 360 derecelik bir yaklaşım benimsemektedir.