Sürdürülebilirlik

2022 yılında Sabancı Topluluğu, sürdürülebilirlik yaklaşımıyla faaliyet gösterdiği sektörlerde öncü olmaya devam etmiş; sürdürülebilirliği büyüme stratejisinin temel bir bileşeni haline getirerek; sürdürülebilirlik ekseninde yol gösteren bir şirkete dönüşmüştür.

Sürdürülebilirlik

2022 yılı, küresel düzeyde yoğunlaşan çevresel, sosyal ve güvenlik temelli krizler, sürdürülebilirliğe ilişkin sorunların daha da karmaşıklaştığı ve kaygıların arttığı yeni bir dönemi başlatmıştır.

Sabancı Topluluğu, bu gibi zorlu dönemlerde sürdürülebilirlik yol haritasından ödün vermemekte; gelecekteki krizlere karşı daha dirençli hale gelebilmek için sürdürülebilirliği faaliyetlerinin daha da merkezinde konumlandırmaya çalışmaktadır.

2022 yılında Sabancı Topluluğu, sürdürülebilirlik yaklaşımıyla faaliyet gösterdiği sektörlerde öncü olmaya devam etmiştir. İleri dönük bu yaklaşım, Topluluğun günümüz çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) sorunlarını daha iyi kavramasına ve sürdürülebilirliği büyüme stratejisinin temel bir bileşeni haline getirerek; sürdürülebilirlik ekseninde yol gösteren bir şirkete dönüşmesine yardımcı olmaktadır. ÇSY alanında hayata geçirilen iyi uygulamalarla Sabancı Topluluğu, sürdürülebilirliği tüm sektörlerde iş modeline entegre etmiştir.

Sabancı Topluluğu, ana faaliyet alanlarında yer alan; enerji, sanayi ve finansal hizmetler gibi sektörlerde mevcut yatırımlarını, daha sürdürülebilir yatırımlara dönüştürmeyi hedeflemektedir. Sabancı Topluluğu’nun sürdürülebilirlik dönüşümüne katkıda bulunmak amacıyla; ileri teknolojiye yönelik iş kapsamında yeni nesil büyüme alanları belirlenmiştir. “Yeni ekonomi”nin temel unsurları olan enerji ve iklim teknolojileri, malzeme teknolojileri ve dijital teknolojiler, Topluluğun büyüme stratejisi açısından büyük önem taşımaktadır. Sabancı Topluluğu, bu temel alanlara odaklanarak daha sürdürülebilir bir ekonomiye geçişe en üst düzeyde katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu yaklaşımla, Topluluk aynı zamanda hissedarları, yatırımcıları, çalışanları ve toplum dahil olmak üzere paydaşları için yarattığı değeri de en üst düzeye çıkarmaktadır.

Sabancı Topluluğu, sorumlu iş yapma taahhüdü doğrultusunda, sermaye dağılımı kararlarını yönlendirmek ve Toplulukta yer alan şirketlerin değer zincirine yönelik sürdürülebilirlik aktivitelerine katkı sağlamak için 2022 yılında Topluluk genelinde Sorumlu Yatırım Politikası’nı oluşturmuştur. Sorumlu Yatırım Politikası; Topluluğun çevresel, sosyal, etik, yönetişim ve insan hakları konularındaki temel ilkelerini ulusal ve uluslararası standartlar ve iyi uygulamalar çerçevesinde belirlemeyi amaçlamaktadır. Politika, Topluluk şirketleri için yasaklı sektörleri ve faaliyetleri açıkça tanımlamanın yanı sıra, bu konulara ilişkin risklerin yönetimini destekleyen bir çerçeve sunmaktadır. Sorumlu Yatırım Politikası ayrıca Topluluğun Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA)’na katkısını artırma ve tüm değer zinciri boyunca ÇSY performansını geliştirme konusundaki güçlü taahhüdünü yansıtmaktadır.

ÇSY kapsamındaki uygulamalarını sürekli geliştiren Sabancı Holding, en prestijli sürdürülebilirlik derecelendirmeleri ve endekslerindeki performansını da yükseltmeye devam etmektedir. 2022 yılında Sabancı Holding, sorumlu yatırım alanında dünya çapında en öne çıkan ÇSY değerlendirme şirketlerinden biri olan MSCI’da ÇSY notunu “BBB”den “A”ya yükseltmiştir. Holding ayrıca BIST’te işlem gören ve Türkiye’de kurumsal sürdürülebilirlik performansı en yüksek şirketlerin yer aldığı BIST 25 Sürdürülebilirlik Endeksi’ne dahil olmuştur. Sabancı Holding, iklim değişikliğiyle mücadele ve su yönetimi alanlarında güçlü performansını sürdürmüş, Karbon Saydamlık Projesi (CDP)’nin gerçekleştirdiği İklim Değişikliği ve Su Güvenliği programlarında elde ettiği “B” notuyla “Yönetim Seviyesi”nde yer almıştır.

2022 yılında Sabancı Holding, sorumlu yatırım alanında dünya çapında en öne çıkan ÇSY değerlendirme şirketlerinden biri olan MSCI’da ÇSY notunu “BBB”den “A”ya yükseltmiştir.

Sabancı Holding, 50’den fazla şirketin dahil olduğu Refinitiv ESG Değerlendirmesi “Yatırım Holdingleri” kategorisinde “Mükemmel Performans” olan “A” derecesini elde etmiştir. Holding, Sustainalytics’in değerlendirmesinde ise “Çeşitlendirilmiş Finansal Hizmetler” kategorisinde aldığı 13,9 skoruyla “Düşük ÇSY Risk” grubunda değerlendirilmiştir.

Kurum bünyesindeki ÇSY çalışmalarının yanı sıra; çevresel ve sosyal politika çerçevelerinde ilerlemeyi teşvik eden, yerel/uluslararası sürdürülebilirlik platformlarının ve girişimlerinin aktif bir katılımcısı olan Sabancı Holding, küresel ekonominin dönüşümüne ve uluslararası standartların şekillendirilmesine önemli bir katkı sunmaktadır.

Sabancı Topluluğu, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC), Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD), Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ve CNBC ESG Konseyi üyesidir. Bunun yanı sıra Topluluk, Türkiye’nin ekonomisinin daha sürdürülebilir bir modele dönüşme sürecini hızlandırmak ve toplumun ve ekonominin sürdürülebilirlik risklerine karşı dayanıklılığını artırmak amacıyla yerel dernekleri ve komiteleri desteklemektedir. Sabancı Topluluğu bu kapsamda, Türkiye ekonomisinde etkin bir rol oynayan Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD)’nin çeşitli komisyon ve çalışma gruplarında üst düzeyde temsil edilmektedir.

Sabancı Topluluğu, “önemli zarar vermeme” ilkesine bağlı kalarak tüm faaliyetlerine sorumlu yatırım yaklaşımını entegre etmeyi hedeflemektedir.

Sürdürülebilirlik Yol Haritası

Sabancı Topluluğu’nun sürdürülebilirlik yol haritası üç ana odak alanından oluşmaktadır: İklim Acil Durumunun Çözümü için Öncü Adımlar Atmak, İnsan ve Toplum Odaklı Pozitif Etkisini Artırmak ve Sürdürülebilir İş Modellerini Teşvik Etmek.

İklim Acil Durumunun Çözümü için Öncü Adımlar Atmak

Sabancı Topluluğu, en geç 2050 itibarıyla Net Sıfır Emisyon ve Sıfır Atık hedeflerine ulaşmak için eylem planlarını oluşturmuştur. Bu hedeflere ulaşırken Topluluğun iklim acil durumunun olumsuz etkilerini en aza indirmeye yönelik öncelikleri arasında döngüsel ekonomi uygulamaları gibi çevresel eğilimlere odaklanmak ve biyoçeşitlilik çalışmalarının yürütülmesi yer almaktadır. En geç 2050 yılına kadar Net Sıfır Emisyon ve Sıfır Atık düzeyine gelmek, zorlayıcı olsa da Topluluğun temel hedefleri arasında yer almaktadır. Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını içeren bu hedefe, Kapsam 3 emisyonlarının da mümkün olduğu ölçüde dahil edilmesi amaçlanmaktadır. Net Sıfır Emisyon hedefi, Topluluğun emisyonlarını mümkün olduğunca azaltmayı ve ardından doğaya dayalı çözümler gibi güvenilir karbon dengeleme yöntemlerini kullanmayı içermektedir. Topluluğun üç sanayi şirketi de Aralık 2022 itibarıyla Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi’ne (SBTi) taahhütte bulunmuştur.

Şirket faaliyetleri kapsamında ÇSY yönetim mekanizmalarının gelişimi ve finansal olmayan raporlamaların önemli düzeyde artmasıyla birlikte Topluluk şirketleri, 2022 yılına dair karbonsuzlaşma yol haritalarını açıklamıştır. Bu kapsamda, Net Sıfır Emisyon hedefine ilişkin temel gelişim alanlarının tespit edilmesine ve şirketler nezdindeki eksiklerin giderilmesine yönelik, Topluluk çapında karbonsuzlaşma sürecinin ilk aşaması da tamamlanmıştır. Bu çalışma doğrultusunda Sabancı Holding, SBTi uyumlu şirketlerinin sayısını 2022 yılında artırmıştır. Topluluğun karbonsuzlaşma yolculuğu ve bu konuda yürütülen çalışmaların çıktılarına ilişkin ayrıntılar, Sabancı Holding 2022 Sürdürülebilirlik Raporu’nda yer alacaktır.

İnsan ve Toplum Odaklı Pozitif Etkisini Artırmak

Bu yaklaşım kapsamında, Sabancı Topluluğu’nun temel stratejisi ve faaliyetleriyle bağlantılı olan temel toplumsal yatırım programları yer almaktadır. Topluluk aynı zamanda, mevcut programları stratejik olarak değerlendirerek tüm kaynakların mümkün olan en üst düzeyde etki yaratmasını amaçlamaktadır. Kimseyi geride bırakmama prensibine sıkı sıkıya bağlı olan ve toplumun tüm kesimlerini kapsayıcı bir şekilde desteklemeyi amaçlayan Sabancı Holding, temel toplumsal programlarının etkisini değerlendirerek yatırımlarının sosyal getirisini belirlediği eşiğin üzerine çıkarmak için çalışmaktadır. Topluluk şirketleri, topluluk yatırım programlarının Yatırımın Sosyal Getirisi (SROI) değerini ölçmeye başlamıştır. Daha kapsamlı bilgi için Sabancı Holding 2021 Sürdürülebilirlik Raporu’nu inceleyebilirsiniz.

Sürdürülebilir İş Modellerini Teşvik Etmek

Sabancı Topluluğu’nun bu yaklaşımını, “önemli zarar vermeme” ilkesine bağlı kalarak tüm faaliyetlerine sorumlu yatırım yaklaşımını entegre etme ve bu doğrultuda yenilikçi ürünler, hizmetler ve çözümler geliştirme amacı şekillendirmektedir. Sabancı Holding, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile bağlantılı ürün ve hizmetlerinin hem adedini hem de toplam net satış gelirlerindeki payını sürekli olarak artırmayı planlamaktadır. 2022 sonu itibarıyla, Topluluğun Ar-Ge ve inovasyon giderlerinin yaklaşık %51’i sürdürülebilirlikle bağlantılıdır. SKA bağlantılı ürün ve hizmetlerin artmasının yanı sıra emisyon ve atıkların azaltılmasına yardımcı olmak için bu oranın 2025 yılına kadar %70’e çıkartılması hedeflenmektedir. Avrupa Birliği genelinde artan değer zinciri analizi eğilimine paralel olarak, Sabancı Holding sürdürülebilir iş modellerinde benimsediği bakış açısıyla paralel, insan hakları ve çevreye yönelik durum tespiti sürecine ilişkin hükümler içeren Sabancı Topluluğu Sorumlu Yatırım Politikası yayınlanmıştır.

Sürdürülebilirlik

Sabancı Topluluğu, bu üç yaklaşıma ek olarak, dijitalleşme, teknoloji ve inovasyonu, sürdürülebilirlikle bağlantılı hedeflerine daha hızlı ulaşmasına yardımcı olacak unsurlar olarak kabul etmektedir. İnsan kaynağı ve yönetişim anlayışı, performansın sürdürülmesi ve geliştirilmesi açısından kilit önemde değerlendirilmektedir.

Sabancı Topluluğu, tüm inovasyon ve iş geliştirme girişimlerinde sürdürülebilirliği temel bir unsur ve temel stratejisinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul etmektedir. Topluluk bu anlayışla, iklim teknolojileri ve dijital teknoloji alanları başta olmak üzere olumlu çevresel ve sosyal etkiye sahip yeni yatırımlar yapmaktadır.

2022 yılında Sabancı Topluluğu’nun sürdürülebilirlikle bağlantılı yatırımları arasında aşağıdaki yatırımlar yer almaktadır:

  • Füzyon enerjisi uygulamada üstün yetkinliklere sahip Commonwealth Fusion Systems ve derin jeotermal enerji teknolojileri geliştiren Quaise Energy,
  • Türk sanayisinin ilk yeşil hidrojen santrali,
  • Dijital sağlık alanında yapay zeka tabanlı hastalık yönetimi ve telesağlık hizmeti platformu,
  • Başta operasyonel teknolojiler olmak üzere siber güvenlik alanında faaliyet gösteren dünyanın önde gelen start-up’larından Radiflow,
  • Topluluğun toplam üretim portföyünde yeşil enerjinin payını %45’e çıkaran Akhisar, Türkiye’deki 55 MW kurulu güce sahip rüzgar enerji santrali,
  • YEKA-2 ihaleleri kapsamında Enerjisa Üretim ve Enercon Grubu arasında yapılan iş birliği kapsamında toplam yatırım tutarı ve kurulu güçleri, sırasıyla, 1,2 milyar ABD doları ve 1.000 MW olan rüzgar enerji santralleri,
  • Kurulu gücü 272 MW olan güneş enerjisi santrali tesis yatırımı,
  • Safar Partner VC yatırımları ile ABD’de iklim teknolojisi ve yenilenebilir enerji yatırımları,
  • Kordsa ile yeni nesil ince film güneş paneli üreticisi Toledo’ya yatırım,
  • Brisa ile mobilite çözümleri faaliyetleri ile ilgili olarak Arvento Mobile Systems’ın satın alınması,
  • Çimsa’nın Afyon Çimento Fabrikası’nda ve Brisa’nın Aksaray Fabrikası’nda güneş enerjisi yatırımları,
  • İklimsa’nın uçtan uca hizmet ve güneş enerjisi sistemleri hizmetleri.