İnovasyon ve Sabancı Holding

Sabancı Holding’de inovasyon ve dönüşüm süreci sırasıyla Keşif, Fikir Geliştirme, Kuluçka/Ticarileştirme ve Ölçeklendirme unsurlarını içeren bir huni olarak değerlendirilmektedir.

Sabancı Holding’de inovasyon ve dönüşüm süreci sırasıyla Keşif, Fikir Geliştirme, Kuluçka/Ticarileştirme ve Ölçeklendirme unsurlarını içeren bir huni olarak değerlendirilmektedir. Bu unsurlar, Topluluk şirketleri genelinde büyümeyi ve yeniliği teşvik edecek şekilde konumlandırılmıştır. Sabancı Holding İnovasyon ve dönüşüm hunisi, dört ana aşamadan oluşmaktadır: X-Lab, X-Teams, hızlandırma programı Sabancı ARF Almost Ready to Fly ve Sabancı Ventures.

X-Lab; tasarıma yönelik düşünme, yalın start-up ve diğer yeniliğe dayalı yöntemleri kullanarak inovatif bir bakış açısı tesis etmeye odaklanmaktadır. Son iki yılda X-Lab 500 mezun vermenin yanı sıra 10 Ideathon projesi ve üç ticarileştirme projesine imzasını atmıştır.

Sabancı Topluluğu’nun bu kapsamdaki yetkinliklerini değerlendirmek ve ileriye dönük bir yol haritası geliştirmek amacıyla X-Teams; sorun alanını doğrulamakta, ölçeklendirilebilirliğini değerlendirmekte ve uygun çözüm alanları/yeni teknolojiler arayarak analiz etmektedir. Son iki yıllık süreçte X-Teams 13 farklı şirketle 150 fikir geliştirmiş olup %75 MVP ve %23 ticarileştirme oranı ile 40 proje tamamlamıştır.

Sabancı ARF Almost Ready to Fly (“Neredeyse Uçmaya Hazır”), Topluluğun erken aşama girişimlere odaklandığı bir hızlandırma programıdır. Yirmi hafta süren bu program kapsamında başlangıç aşamasında nakit desteği alan girişimlere program sonundaki Demo Day’de takip yatırımı alma imkânının yanı sıra mentorluk ve Topluluk şirketleri ile networking, Sabancı Center’da açık ofis ve iş birliği fırsatları da sağlanmaktadır. Sabancı ARF Almost Ready to Fly, seçilen start-up’ların (hem Topluluk şirketleri bünyesindeki hem de harici start-up’lara açık) hızla büyümelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Programın ilk aşaması Eylül 2022’de kabul edilen 14 start-up ile başlamıştır.

Topluluğun kurumsal girişim sermayesi fonu olan Sabancı Ventures, ticari gelir elde etmeye başlamış olan start-up’lara yatırım yapmaktadır. Sabancı Ventures, yatırım yaptığı şirketler ile Topluluk arasında güçlü sinerjiler oluşturmayı hedeflerken hem yatırım yaptığı şirketlere hem de Topluluk şirketlerine değer yaratmayı amaçlamaktadır. Sabancı Ventures; nesnelerin interneti (IoT), yapay zeka (AI) ve büyük veri, iklim teknolojisi, sigorta teknolojisi, sağlık teknolojisi, finansal teknoloji, mobilite, ileri malzeme teknolojileri ve bulut teknolojisi gibi gelişen alanlarda inovasyon odaklı iş modelleri ve/veya ileri teknolojiler ile ilgili fırsatları aktif bir şekilde değerlendirmektedir. Sabancı Topluluğu kurumsal girişim sermayesi stratejisi kapsamında bugüne kadar 7’si doğrudan Sabancı Ventures üzerinden olmak üzere üç ülkede 10 şirkete toplam 12 milyon ABD doları yatırım yapmıştır.

İnovasyon ve Sabancı Holding
Innovation & Corporate Venture Capital
  • 2 yıl, 500 mezun, 10 Ideathon projesi, 3 Ticarileşme
  • 2 yılda 150 fikir
  • 13 katılımcı, 40 proje, %75 MVP, %23 ticarileşme
  • Eylül’22’de 14 girişim ile 20 haftalık hızlandırma programı
  • 150K$, Ön Tohum / Tohum Finansman
  • Mentor Ağı ve Ortaklık Ekosistemi
  • 3 ülkede 7 şirkete (2022’de 5) toplam ~10 Milyon USD yatırım
  • Grup şirketleri ve girişimler arasında 20+ ticari işbirliği toplantısı
İnovasyon ve Sabancı Holding