Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM)

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, dönüştürücü kültürel deneyimler sunan bir buluşma noktasıdır.

Küresel, bölgesel ve
yerel kültür etkileşimi

Tüm paydaşlarıyla
ortak değer yaratma

SSM küresel, bölgesel ve yerel kültür sanat mirası arasında sürekli etkileşim alanları yaratır.

The Sabancı University Sakıp Sabancı Müzesi (SSM)

Koleksiyonları, sergileri ve etkinlikleriyle Türkiye’nin bütünsel sanat mirasını korumayı, geliştirmeyi, araştırmayı ve yorumlamayı önemseyen SSM; güncel sergileri ve etkinliklerinde tüm paydaşları ile beraber ortak değer yaratmayı hedeflemektedir.

Tüm süreçlerini ve operasyonlarını çevre bilinci ve sürdürülebilirlik kriterlerine göre tasarlayan SSM, 2022 yılında Türkiye’nin LEED Gold V4 sertifikasına sahip tek yeşil müzesidir.

SSM Koleksiyonları

Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, Resim Koleksiyonu, Dekoratif ve Arkeolojik Eserler Koleksiyonu ve çeşitli arşivleri ile Sakıp Sabancı Müzesi, zengin kültürel birikimini çağdaş müzecilik anlayışıyla topluma sunar.

SSM’de açılan sergiler

Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi

Sabancı Holding’in desteğiyle açılan Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi sergisi önemli bir ressam olan ve pek çok sanatçının ve sanat kurumunun hamiliğini üstlenen Abdülmecid Efendi’nin hayatı ve sanatı üzerine kurgulanmıştır. Kültür-sanat basını tarafından yılın sergisi seçilen Şehzade’nin Sıra Dışı Dünyası: Abdülmecid Efendi sergisinin belgeseli de çekilmiş ve SSM Youtube kanalında yayınlanmıştır.

Belgeselde Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer ve sergi kataloğuna katkı sunan Prof. Dr. Zafer Toprak, Prof. Dr. Evren Kutlay, Prof. Dr. Ali Satan, Danimarka Müzeler Koruma Merkezi uzmanı Filiz Kuvvetli ve sanat tarihçisi Ömer Faruk Şerifoğlu, Abdülmecid Efendi’nin hayatı ve sanatının farklı yönlerini ele almışlardır.

David Hockney: Baharın Gelişi, Normandiya, 2020

Sakıp Sabancı Müzesi, Akbank iş birliğiyle 20. ve 21. yüzyılın en ilham veren sanatçılarından David Hockney’nin Baharın Gelişi, Normandiya, 2020 sergisine ev sahipliği yapmıştır. Daha önce Londra’daki Royal Academy’de ve Brüksel’deki BOZAR’da sanatseverlerle buluşan serginin üçüncü durağı Sakıp Sabancı Müzesi olmuştur.

Kariyeri boyunca yeni teknolojileri ve sanatsal pratiklerini araştıran Hockney, 2000’lerin başında iPhone ve iPad ile çizim yapmaya başlamıştır. Teknoloji serüveninin en üst noktasını simgeleyen bu sergi, sanatçının baharın gelişini müjdeleyen iPad çizimlerinin 116 tanesini içermektedir.

Sergi kapsamında SSM, David Hockney’nin tüm sanat yolculuğunu çeşitli aşamalarla ele alan konferanslar düzenlemiştir.

Şehzade Abdülmecid Efendi ve Hat Sanatı

SSM, ressamlığıyla tanınan ancak müzik ve hat sanatıyla da ilgilenen Şehzade Abdülmecid Efendi ile birlikte onun büyükbabası, amcası, babası ve kuzeni olan sultanlar II. Mahmud (h. 1808-39), Sultan Abdülmecid (h. 1839-61), Sultan Abdülaziz (h. 1861-76) ve Sultan II. Abdülhamid’in (h. 1876-1909) eserlerini 1 Nisan 2022- 29 Ocak 2023 tarihleri arasında Atlı Köşk’te ziyaretçilerle buluşturmuştur.

Modernizmin İzinde Türk Resmi

Sakıp Sabancı Müzesi Resim Koleksiyonu, Türkiye resim tarihinin bir dönemine odaklanarak oluşturulan kişisel bir koleksiyon olmanın ötesinde, resim sanatının gelişiminin başlangıç evresine dair önemli ipuçları vermektedir. Modernizmin İzinde Türk Resmi sergisi, Osmanlı İmparatorluğu’nda Batılılaşma tarihini yansıtan resim üretiminden, sanata düşünsel bir temel oluşturma iddiasındaki Cumhuriyet kuşağı çalışmalarına kadar devam eden süreci izler.

Agnes Denes. Yaşayan Piramit

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, 13 Eylül 2022-28 Mayıs 2023 tarihleri arasında ekolojik sanatın öncü sanatçılarından Agnes Denes’in Yaşayan Piramit isimli, sergisine ev sahipliği yapmaktadır. Sabancı Holding ana sponsorluğu ve Çimsa’nın iletişim sponsorluğunda gerçekleştirilen Yaşayan Piramit sergisi, dünyadaki varlığımızın bir metaforu olarak doğayla ilişkimizi canlandırmaktadır. Eser, Agnes Denes’in 1969 yılında kaleme aldığı Manifesto’su ile beraber SSM bahçesinde sergilenmektedir.

Sergi kapsamında düzenlenen “Yaşayan Piramit Konuşmaları” konferans serisi; sanat tarihçilerini, akademisyenleri ve yazarları Agnes Denes’in sanatsal pratiğini farklı açılardan ele almak üzere bir araya getirmiştir.

Hüseyin Çağlayan. Souffleur

16 Eylül 2022 - 29 Ocak 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilen Hüseyin Çağlayan’ın Souffleur sergisi; popüler kültürde sıkça rastlanan ve eleştirilen “özenme” kavramından esinlenen Pre-tension (Özenme); “dijital soyutlanmayı” protesto eden Fake Celebrations (Sahte Kutlamalar), Batı tarafından sömürgeleştirilmiş etnik grupların dans ve bedensel hareketlerini konu alan Post-Colonial Body (Sömürgecilik Sonrası Beden) ve kimlik, bedensizlik, göç, metamorfoz gibi bir çok konuyu içeren, sanatçının tasarlayıp yönettiği Gravity Fatigue (Yerçekimi Yorgunluğu) adlı performans filmi ile birlikte dört eser serisi olarak sergilenmiştir.

SSM, sanat akımları, resim, bilim, doğa ve soyut sanat gibi konularda çeşitli atölyeler ve okul gruplarına yönelik rehberli turlar düzenlemektedir.

SSM Öğrenme Programları

Çocuklara Yönelik Programlar

Farklı yaş gruplarındaki çocuklara yönelik tasarlanan SSM Öğrenme Programları, yıl boyunca müzede ve çevrimiçinde düzenlenmiştir. Güncel sergilere paralel olarak gerçekleştirilen atölyelerin yanı sıra, sanat akımları, resim, bilim, doğa ve soyut sanat gibi konularda çeşitli atölyeler ve okul gruplarına yönelik rehberli turlar düzenlenmektedir.

Yetişkinlere Yönelik Programlar

Yetişkinlere yönelik SSM Öğrenme Programları, 2022 yılında da farklı konularda ders ve atölyeler düzenlemiştir. İstanbul Üniversitesi Genel Sanat Tarihi Anabilim Dalı işbirliğiyle 14 hafta süren çevrimiçi programda sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan süreç kronolojik olarak ele alınmıştır.

David Hockney’in sergisi kapsamında, “Botanik İllüstrasyon” atölyeleri, Agnes Denes’in Yaşayan Piramit eseriyle eş zamanlı olarak da Türkiye’de ilk kez “Sanat İyileştirir” başlıklı terapötik atölyeler düzenlenmiştir.

digitalSSM Projeleri

Sakıp Sabancı Müzesi Arşiv ve Araştırma Alanı digitalSSM; dijital arşivleme, dijital koruma, teknolojik sanat eserlerinin geleceğe aktarılması gibi konulara odaklanmıştır.

Bu yıl digitalSSM, “VARYANT. Yeni Medya Sanatının Belgelenmesi” başlığı altında bir araştırma projesi başlatmıştır. Proje kapsamında düzenlenen konferans serisinde; akademisyenler, yeni medya sanatçıları ve dijital koruma uzmanları yeni medya ve yapay zeka ile üretilen sanat eserlerinin arşivleme süreçlerine, belgeleme yöntemlerine ve müzelerin belgeleme uygulamalarına odaklanmıştır.

Konferansların video kayıtlarına SSM Youtube kanalından ulaşılabilir.

Açık Hava Etkinlikleri

Müzede Sahne

2017 yılından bu yana Sabancı Vakfı iş birliğiyle düzenlenen Müzede Sahne, sahne sanatları aracılığıyla toplumsal öneme sahip etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Bu yıl, 10-14 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen Müzede Sahne, “Dünya 419 PPM Bir Sahne” temasıyla iklim acil drumuna odaklanmıştır.

Ülkemizde gösteri sanatlarında halihazırda eksik olan iklim acil durumuna dikkat çeken Müzede Sahne için üç farklı yazara iklim kriziyle ilgili oyun sipariş edilerek üç farklı sahneyle prodüksiyon anlaşması yapılmıştır.

Bu kapsamda, Şebnem İşigüzel’in yazdığı ve Zinnure Türe’nin yönettiği Taş, Nadir Sönmez’in yazdığı ve Ayşe Lebriz Berkem’in yönettiği Libido ve Volkan Çıkıntoğlu’nun yazdığı ve Gülhan Kadim’in yönettiği Tek Kullanımlık Hikâye yer almıştır. İklim krizi temalı bu oyunların tamamının ilk gösterimi Müzede Sahne’de gerçekleşmiştir. Oyunlar, Müzede Sahne’deki gösterimlerinden sonra sezon boyunca farklı tiyatro sahnelerinde izleyicileriyle buluşmaya devam etmektedir.

Yoga

Her yıl ilgi ile takip edilen “Müzede Yoga” etkinliği, Mayıs-Eylül 2022 tarihleri arasında SSM’nin Boğaz manzaralı terasında gerçekleştirilmiştir.

Konserler

Akbank Caz Festivali

32. Akbank Caz Festivali kapsamında SSM bahçesinde 31 Mayıs-28 Haziran 2022 tarihleri arasında caz triosu konserleri düzenlenmiştir.

İstanbul Fringe Festival

26-27 Şubat 2022 tarihleri arasında SSM, İstanbul Fringe Festivali kapsamında “Mandala” adlı interaktif ses performansına ev sahipliği yapmıştır.

ISType Konferansı

SSM, Sabancı Üniversitesi ve Reading Üniversitesi (İngiltere) iş birliğiyle 5-7 Kasım 2022 tarihleri arasında yedincisi düzenlenen uluslararası ISType Konferansı’na ev sahipliği yapmıştır.

Arap harfli tipografiye ilgi duyan tasarımcı ve araştırmacıların yanı sıra çeşitli alfabelerde tasarım yapan grafik sanatçıları ve tipografi tasarımcılarının da katıldığı konferansın bu yılki içeriği, Arap Harfli Tipografi: Tarihi ve Uygulamaları isimli kitaptan esinlenerek hazırlanmıştır. Tarihsel araştırma ile çağdaş tasarımı bir araya getiren bu kitapta, hat kültürünün incelendiği bölümler Sakıp Sabancı Müzesi’nin Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu’nda bulunan eserler üzerinden hazırlanmıştır.

SSM Mağaza

Sakıp Sabancı Müze Mağazası (SSM Mağaza), ziyaretçilerinin deneyimlerini unutulmaz kılan ürün ve hizmetler sunmaktadır.

Fiziksel ve dijital mekanları ile herkese açık olan SSM Mağaza, tasarımcılar ve tasarım ürünleri tedarikçileri ile yakından iş birliği yapmaktadır. SSM Mağaza, kalıcı koleksiyonlarına ve geçici sergilerine yönelik ürün ve hizmetlerinde herkes için erişilebilir ve yenilikçi olmayı hedeflemektedir.

SSM Mağaza, faaliyetlerinde sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik bilinci ile hareket etmektedir.