Sabancı Gönüllüleri Programı

Bu yıl, Sabancı Gönüllüleri Programı ülke çapında binlerce insanın hayatına dokunan anlamlı projelere ve girişimlere imza atmıştır.

Sabancı Holding, ortak öncelikleri belirlerken dayanışmanın ve birlik olmanın önemini sürekli vurgulamaktadır. Çeşitli sosyal ve çevresel sorunları ele alırken yenilikçilik ve katılımcılık etkin bir şekilde teşvik edilmektedir. Sabancı Holding ayrıca, sürdürülebilir kalkınma sürecinde çalışan gönüllülüğü potansiyelini hayata geçirmenin de çok büyük önem taşıdığına inanmaktadır.

Sabancı Gönüllüleri Programı, 2015 yılında, çalışan sosyal farkındalığını artırmak, topluma fayda sağlayan faaliyetler yaratmak ve böylece çalışanlarla Topluluk şirketleri arasındaki bağı kuvvetlendirmek amacıyla başlatılmıştır. Bu yıl, Sabancı Gönüllüleri Programı ülke çapında binlerce insanın hayatına dokunan anlamlı projelere ve girişimlere imza atmıştır.

Sabancı Cumhuriyet Seferberliği, Türkiye Cumhuriyeti’nin 99. yılını bu çalışmaya katkı sunan tüm gönüllülerle birlikte coşkuyla kutlamıştır.

“YarınBizim”

Sabancı Gönüllüleri, “YarınBizim” adı altında önemli bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmiştir. Bu projenin amacı, pandemi sürecinin esas kahramanları olan sağlık çalışanlarının çocukları ve kardeşlerine daha iyi bir gelecek sağlamaktı. Bu çalışma, gençlere kariyer hedeflerini yerine getirmek adına gerekli araçları sunarak onları hayatın her aşamasına hazırlamayı amaçlamıştır. Pandemi döneminde ebeveynlerin taşıdığı yük ve çevrim içi eğitimin güçlükleri, üniversite sınavına hazırlanan gençlerin üzerinde büyük bir baskı yaratmıştır. Bu sorunu ele almak için Sabancı Holding, sağlık çalışanlarımızın “yarınları” olan evlatlarının geleceklerine ve kariyerlerine destek vermek için harekete geçmiş ve bu projeyi hayata geçirmiştir.

YarınBizim projesi, Mentorluk Programı ve Kariyer Gelişim Programları olmak üzere eş zamanlı ilerleyen iki ayak şeklinde tasarlanmıştır.

YarınBizim girişimi kapsamında 2021 ve 2022 yılları arasında 1.000 Sabancı Gönüllüsü, 65 ilden 1.300 gence mentorluk yapmıştır.

Sabancı Gönüllüleri Programı

Sabancı Cumhuriyet Seferberliği

Sabancı Topluluğu’nun kuruluşundan bu yana en önemli önceliği, Türkiye Cumhuriyeti’nin değerlerini yaşatmaktır. 2021 yılında Türkiye’de yaşanan büyük orman yangınları ve sellerin ardından Sabancı Topluluğu, Sabancı Cumhuriyet Seferberliği’ni başlatmıştır. Bu çalışmanın amacı, çevresel felaketlerin yaralarının sarılmasına destek olmanın yanı sıra sürdürülebilir yaşam konusunda öncülük yapmak ve örnek teşkil etmektir. Seferberliğin hedefi, gelecek nesillere, doğaya ve tüm canlılara daha iyi bir gelecek bırakmak ve Mustafa Kemal Atatürk’ün emanetine sahip çıkmaktır.

2022

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Sabancı Cumhuriyet Seferberliği, Türkiye Cumhuriyeti’nin 99. yılını bu çalışmaya katkı sunan tüm gönüllülerle birlikte coşkuyla kutlamıştır.

2022 yılında Cumhuriyet Seferberliği, Türkiye’nin en geniş katılımlı sosyal sorumluluk hareketine dönüşmüştür.

Sabancı Cumhuriyet Seferberliği, bu yıl dört ana başlık etrafında hayata geçirilmiştir: “Gençlerin Geleceğe Hazırlanması,” “Kadınların İş Gücüne Katılımı,” “İklim Acil Durumu ile Kalıcı Mücadele” ve “Biyoçeşitliliğe Destek.”

Türkiye’nin 48 ilini içeren seferberlik kapsamında Sabancı Topluluğu bünyesindeki 16 şirket ve kurumda toplam 32 sosyal sorumluluk projesi ve 242 etkinlik gerçekleştirilmiştir.

Sabancı Cumhuriyet Seferberliği kapsamında gerçekleştirilen tüm çalışmalar, bir önceki yıl olduğu gibi 10 Kasım’da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e armağan edilmiştir.

2022 yılında Sabancı Gönüllüleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalar yurt içinde ve yurt dışında dünyanın en itibarlı kuruluşları tarafından çok sayıda önemli ödüle layık görülmüştür.

Türkiye’nin En Geniş Katılımlı Sosyal Sorumluluk Hareketi
Sabancı Cumhuriyet Seferberliği
2021 2022
7.000 gönüllü 15.000 gönüllü
11 il 48 il
28 etkinlik 242 etkinlik
15 gün Yıl boyu
15 şirket ve kurum 16 şirket ve kurum
Gönüllüler tarafından 35.000 saat
(4 yıllık insan-güne eşit)
Gönüllüler tarafından 81.500 saat (9 yıllık insan-güne eşit)
41 STK (TOG, Darüşşafaka, TEGV, Teknolojide Kadın, Bilim Virüsü, TOBB, Habitat, Çevko, vb.)

2022 Sabancı Cumhuriyet Seferberliği Sonuçları (Ana Başlıklara göre)

Gençlerin Geleceğe Hazırlanması:

  • 12 bin gence dijital ve sürdürülebilirlik eğitimleri verildi.
  • Türk gençleri daha iyi koşullarda eğitim alsın diye okullarda ve sınıflarda restorasyon çalışmaları gerçekleştirildi.

Kadınların İş Gücüne Katılımı:

  • 1.400 kadına teknoloji eğitimleri verildi.
  • 4.200 gencin cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığını artırmaya yönelik çalışmalar yapıldı.

İklim Acil Durumu ile Kalıcı Mücadele:

  • 75 bin hektar ormanlık alana etki edecek önlemler alındı.
  • Yapay zekâ tabanlı, 5 bin hektar alanı kapsayan 40 Kozalak orman yangını erken tespit sistemi kuruldu.
  • Yangınlara hızlı müdahaleyi mümkün kılmak adına, 70 bin hektar alanı kapsayan ve Adana’da 1, Antalya’da 3, Muğla’da 3, Çanakkale’de 1 adet olmak üzere her biri 600 ton kapasiteli 8 adet yangın havuzu inşa edildi.
  • Toplam 208 bin fidan dikildi.
  • 8 ton atık toplandı.
Sabancı Gönüllüleri Programı

2022’de toplam 208 bin fidan dikildi.

Biyoçeşitliliğe Destek:

  • 2.500 kovan standı ile bal ormanları zenginleştirildi.
  • 300 milyon canlı için doğal yaşam alanları tesis edildi.
  • Gıda kurtarma hasatları sırasında 10 ton meyve ve sebze, ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.
  • Permakültür bahçeleri kuruldu.
  • 1.350 kişinin biyoçeşitlilik konusunda farkındalığını artırmaya yönelik çalışmalar yapıldı.

“Koşmaya Değer”

Bu yıl 2.000 Sabancı Gönüllüsü İstanbul Maratonu’na katılarak kıtalararası yarışa en yüksek katılımı gösteren grup olmuştur. Sabancı Gönüllüleri, en çok bağış toplayan 3 grup arasında yer almıştır.

Sabancı Gönüllüleri tarafından toplanan para, 23 STK’ya bağışlanmış olup Türkiye’den yaklaşık 2.200 kişinin hayatına dokunulmuştur.

Ulusal ve Uluslararası Ödüller

2022 yılında Sabancı Gönüllüleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalar yurt içinde ve yurt dışında dünyanın en itibarlı kuruluşları tarafından çok sayıda önemli ödüle layık görülmüştür.

Sabancı Holding YarınBizim projesiyle, Marketing Türkiye ve BoomSonar tarafından düzenlenen Brandverse Awards’ta Toplumsal Dayanışma Projeleri kategorisinde Bronz ödül aldı.

Sabancı Holding, 2022 yılında MMA Smarties 2022’de “Amaca Yönelik Pazarlama” kategorisinde Bronz ödül kazanmıştır.

YarınBizim projesi ile Sabancı Gönüllüleri, 14. Gönülden Ödüller’de En Başarılı Gönüllük Projesi ödülünün sahibi olmuştur. Gönülden Ödüller, Özel Sektör Gönüllüleri Derneği (ÖSGD) tarafından düzenlenmektedir.

2007 yılından bu yana özel sektörde gönüllülük faaliyetlerini teşvik etmek ve geliştirmek adına verilen bu ödüller, toplumda fark yaratan iyi örnekleri ödüllendiriyor.

Sabancı Holding ayrıca Sabancı Cumhuriyet Seferberliği ile 2022 Communitas Awards’un “Kurumsal Sosyal Sorumlulukta Mükemmellik” kategorisinde prestijli bir küresel ödül almıştır.

Bu yıl Sabancı Cumhuriyet Seferberliği’yle ise Türkiye’nin ilk halkla ilişkiler sektörü ödül programı olan Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri’nde Jüri Özel Ödülüne layık görülmüştür.

Sabancı Holding ayrıca Sabancı Cumhuriyet Seferberliği ile 2022 Communitas Awards’un “Kurumsal Sosyal Sorumlulukta Mükemmellik” kategorisinde prestijli bir küresel ödül alırken ayrıca MMA Smarties 2022’de “Amaca Yönelik Pazarlama” kategorisinde Bronz ödül kazanmıştır.

Sabancı Gönüllüleri Programı