Yatırımcı İlişkileri, Kâr Dağıtım Politikası ve Hisse Geri Alım Programı

Sabancı Holding yatırımcı ilişkileri anlayışı, yatırım camiasıyla açık, kapsamlı ve tutarlı bir diyaloğun temini için kesintisiz iletişimi sürdürmeye dayanmaktadır.

Sabancı Holding, yatırımcı ilişkilerini, yatırımcılarla Sabancı Holding yönetimi arasında iki yönlü bir iletişim kanalı olarak görmektedir. Sabancı Holding yatırımcı ilişkileri anlayışı, mevzuatsal gereklilikler ve kurumsal bilgilendirme politikası doğrultusunda, yatırım camiasıyla zamanında ve şeffaf bir şekilde açık, kapsamlı ve tutarlı bir diyalog yürütmek için iletişimi sürdürmeye dayanmaktadır. Yatırımcı İlişkileri Ekibi aynı zamanda, yönetime hisse fiyatını etkileyebilecek kararların muhtemel piyasa sonuçlarıyla mevcut Topluluk performansı ve stratejik hamlelerine dair yatırımcı görüşlerini aktarmaktadır. Sabancı Holding’de yatırımcı ilişkileri faaliyetleri, tüm Topluluk şirketleri için makul bir piyasa değeri elde etmeyi ve hissedar getirisini en üst düzeye çıkarmak için sermaye maliyetini düşürmeyi amaçlayan bu ilişkiyi geliştirmek ve güçlendirmek için tasarlanmıştır.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayımlanan Kurumsal Yönetim Tebliği uyarınca, Sabancı Holding’in Grup Finans Başkanlığı bünyesinde, ilgili mevzuat kural ve gerekliliklerini takip eden bir Yatırımcı İlişkileri Departmanı bulunmaktadır. Yerel yönetmelikler ve kurumsal politikalara yönelik öncelikli sorumluluklarına ek olarak, Sabancı Holding Yatırımcı İlişkileri Departmanı, aşağıdakiler dahil olmak üzere çok sayıda önemli fonksiyonu yerine getirir:

  • Topluluk şirketlerinin finans, yatırımcı ilişkileri ve hukuki fonksiyonlarını koordine etmek ve desteklemek, Türk Ticaret Hukuku ve sermaye piyasası mevzuatının öngördüğü şartlara uyum sağlamalarına yardımcı olmak için gerekli danışmanlık hizmetlerini vermek.
  • Sabancı Topluluğu genelinde geçerli kurumsal standartlarını oluşturmak ve tüm menfaat sahiplerinin yararına Topluluk şirketlerinin kurumsal yönetim uygulamalarının etkinliğini ve yeknesaklığını izlemek.
  • Sabancı Topluluğu’nu Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği, Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği gibi kurum ve kuruluşlar nezdinde temsil etmek ve Sabancı Topluluğu’nun bu tür organizasyonlardaki durumunu gözetmek.

Yatırımcı İlişkileri 2022 Faaliyetleri

Sabancı Holding 2021 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, ilgili mevzuat, Esas Sözleşme ve diğer iç politikalara uygun olarak 30 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Olağan Genel Kurul Toplantısı ile ilgili olarak pay sahiplerinin bilgisine ve incelemesine sunulması gereken belgeler Yatırımcı İlişkileri Bölümü tarafından tam ve eksiksiz olarak hazırlanmış ve zamanında kamuya açıklanmıştır.

Yatırımcı İlişkileri Bölümü, 1 Mart 2023 itibarıyla Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Raporu’nun yanı sıra Sürdürülebilirlik Departmanı ile koordineli olarak Sürdürülebilirlik Uyum Raporu’nu hazırlayarak duyurmuştur. Bu raporların içerikleri, Sabancı Holding’in, finansal ve operasyonel mükemmelliğinin uzun süredir en önemli bileşenleri olan kurumsal yönetim ve sürdürülebilirliğe bağlılığını ortaya koymaktadır. 2022 yıl sonu itibarıyla Sabancı Holding’in yurt içi kurumsal yönetim ilkelerine uyumu %97,8, sürdürülebilirlik ilkelerine uyumu ise %100 düzeyinde gerçekleşmiştir. Ayrıntılar, Faaliyet Raporu’nun Kurumsal Yönetim bölümünde yer almaktadır.

2022 yılında Sabancı Holding, sorumlu bir şekilde iş yapma taahhüdüne paralel olarak Topluluk çapında bir Sorumlu Yatırım ve Durum Tespiti Politikası’nı yürürlüğe koymuştur. Bu politika, Sabancı Holding’in sermaye dağılımı kararlarının Topluluğun sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu olmasını ve Topluluğun tüm değer zinciri boyunca ESG performansını geliştirmesini sağlamak adına tasarlanmıştır.

Hisse geri alım programı, pay sahiplerine daha cazip uzun vadeli bir yatırım imkanı sunmayı amaçlamaktadır.

Sabancı Holding Yatırımcı İlişkileri Departmanı, kurumsal Yatırımcı İlişkileri internet sitesi dahil olmak üzere yatırımcı iletişim kanallarını sürekli olarak geliştirmek için çalışmaktadır. Yatırımcı İlişkileri Departmanı, 2022 yılında başlayan uzun bir geliştirme süreci sonrasında 2023’ün Şubat ayında insan benzeri doğal dil işleme (NLP), makine öğrenimi ve yapay zeka (AI) destekli dijital yatırımcı ilişkileri asistanı SirA (Sabancı Yatırımcı İlişkileri Asistanı)’yı hizmete sunmuştur. Sıkça sorulan yatırımcı ilişkileri sorularını sanal ortamda yanıtlamak üzere geliştirilen ve eğitilen yenilikçi chatbot, alanında Türkiye’de bir ilk olma özelliğini de taşımaktadır. SirA, sahip olduğu en güncel ve ileri teknolojiyle, Yatırımcı İlişkileri internet sitesini (https://yatirimciiliskileri.sabanci.com/tr/) ziyaret eden Sabancı Holding yatırımcılarının ve paydaşlarının taleplerini, son derece yüksek bir doğruluk oranıyla anlayarak ve onlara hızlı bir şekilde metin veya ses tabanlı yanıtlar vererek sınıfının en iyisi yatırımcı ilişkileri deneyimini sunmaktadır.

Yatırımcı İlişkileri Departmanı, yatırım camiasıyla sağlıklı bir iletişim sürdürme çabalarının bir parçası olarak 2022 yılında çok sayıda faaliyete ve etkinliğe imza atmıştır. Tanıtım roadshow’ları, konferansları, telekonferanslar, sanal toplantılar ve yüz yüze görüşmeler (yurt içi kurumsal yatırımcılar ile) düzenlenerek Türkiye’den ve dünyadan 555 kurumsal yatırımcı ve analistle bir araya gelinmiştir. Yatırımcı İlişkileri Departmanı ayrıca yıl boyunca hem kurumsal hem de bireysel yatırımcılardan ve hisse senedi analistlerinden gelen çok sayıda talebi telefon ve e‑posta yoluyla yanıtlamıştır. Ayrıca, çeyrek dönem finansal sonuçlarını yatırım camiasıyla paylaşmak amacıyla yıl içinde dört webinar düzenlenmiştir.

2022 yılında Sabancı Holding Yatırımcı İlişkileri Ekibi, yatırım camiasını Sabancı Topluluğu’nun dijital yeniden yapılanması, en güncel şirket devirleri ve dijital geleceğe bakışı hakkında bilgilendirmek için SabancıDx, DxBV ve iştiraklerinin Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Holding Grup Mali İşler Başkanı’nın katılımıyla ilk Dijital Günü’nü düzenlemiştir. Yıl içerisinde ayrıca, Holding’in Stratejik İş Birimleri Grup Başkanları ve Finans Grup Başkanı’nın katılımıyla yine bir ilk olan Bankacılık Günü’nün yanı sıra Enerji Günü, Sanayi Günü ve Finansal Hizmetler Günleri düzenlenmiş, ilgili iş kollarına yönelik stratejiler geliştirilmesine katkı sağlanmıştır. Bunların yanı sıra, Sabancı Holding’in sermaye dağılımı kriterleri, devam eden yatırımları ve orta vadeli stratejisi hakkında en güncel bilgileri paylaşmak amacıyla Holding Genel Müdürü’nün katılımıyla SabancıDx kampüslerinde Analist ve Portföy Yöneticileri Günü düzenlenmiştir. Sabancı Holding Yatırımcı İlişkileri Ekibi 2022 yılında ayrıca, önceki yıllara kıyasla Topluluk içi faaliyetlere daha yakından odaklanmıştır.

Uluslararası Ödüller

Sabancı Holding Yatırımcı İlişkileri ekibi başarı ile yürütülen yatırımcı ilişkileri programları ile, dünya çapında yatırım profesyonellerinin değerlendirmesi sonucu 29 ülkedeki 251 şirket arasından Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nin en iyisi seçildi. Sabancı Holding aynı zamanda sanayi şirketleri kategorisinde Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nin yatırımcı İlişkileri alanında en iyi şirketi ödülünü almıştır. Kazanan şirketler, Institutional Investor tarafından gerçekleştirilen dünyanın en kapsamlı ve prestijli bağımsız araştırma anketi sonucunda, dünya çapındaki yatırım profesyonellerinin oylarıyla belirlenmiştir.

Sabancı Holding ayrıca, Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Institutional Investor iş birliğiyle düzenlenen Yatırımcı İlişkileri Ödül Töreni’nde “En İyi CEO,” “En İyi CFO,” “En İyi Yatırımcı İlişkileri Profesyoneli” ve “En İyi Yatırımcı İlişkileri Programı” kategorilerinin tamamında BIST 30 şirketleri arasında birincilik ödülünün sahibi olmuştur.

Hisse Geri Alım Programı

Sabancı Holding, 9 Kasım 2021 tarihli Yönetim Kurulu kararına istinaden bir hisse geri alım programı başlatmıştır. Sabancı Holding bu programla, SAHOL paylarının pay piyasasındaki fiyat performansını desteklemeyi ve böylelikle SAHOL paylarını makul değerine kavuşturarak net aktif değer iskontosunu azaltmayı hedeflemektedir. Hisse geri alım programı, pay sahiplerine daha cazip uzun vadeli bir yatırım imkanı sunmayı amaçlamaktadır. Program kapsamında, tedavüldeki toplam hisse senetlerinin %5’ine karşılık gelen azami 102 milyon adi hisse senedinin geri alınması kararlaştırılmıştır. Yönetim Kurulu, hisse geri alım kapsamında tahsis edilen fon tutarı için 1,75 milyar TL’lik bir üst sınır belirlemiştir.

Daha sonra 19 Aralık 2022 tarihinde Sabancı Holding, %85,4’ünü kullanmış olduğu başlangıç bütçesini 1,5 milyar TL artırarak 3,25 milyar TL yapıp hisse geri alım programını genişletmiştir.

31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla geri satın alınan net adi hisse senedi sayısı 37,1 milyon olup tedavüldeki toplam hisselerin %1,82’sine karşılık gelmektedir.

Sermayenin %5’inden Fazlasına Sahip olan Hissedarlar ve Oy Hakları

Hissedar Hissedarın Sermayedeki Payı (TL) Sermayedeki Payı (%) Oy Hakkı Oranı (%)
Sakıp Sabancı Holding Anonim Şirketi 287.100.000,56 14,07 14,07
Serra Sabancı 147.370.880,80 7,22 7,22
Çiğdem Sabancı Bilen 141.566.960,87 6,94 6,94
Suzan Sabancı Dinçer 141.566.960,87 6,94 6,94
Diğer 1.322.799.127,90 64,83 64,83
Toplam 2.040.403.931,00 100,00 100,00

31.12.2022 itibarıyladır.

Kâr Dağıtım Politikası

Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. kâr dağıtım politikası, Türk Ticaret Kanunu, Sermaye Piyasası Mevzuatı ve esas sözleşme hükümleri dikkate alınarak hesaplanan dağıtılabilir dönem kârının %5’inden az olmamak üzere dağıtılabilir dönem kârının %20’sine kadar nakit ve/veya bedelsiz hisse şeklinde kâr payı dağıtılması esasına dayanır. Bu politikanın uygulaması, Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş.’nin orta ve uzun vadeli stratejileri ile ulusal ve küresel ekonomik şartlar doğrultusunda Genel Kurul tarafından belirlenir. Kâr payları, mevcut payların tamamına, bunların ihraç ve iktisap tarihlerine bakılmaksızın eşit olarak, yasal süreler içerisinde Genel Kurul onayını takiben Genel Kurul’un tespit ettiği tarihte pay sahiplerine dağıtılır.

Temettü Performansı (milyon TL) 2018 2019 2020 2021 2022
Alınan Temettüler 1.212 601 492 1.562 2.114
Ödenen Temettüler 612 612 673 714 1.530
Ödenen/Alınan Temettüler %51 %102 %137 %46 %72
Konsolide Net Kâr 3.830 3.780 4.768 12.032 43.828
Temettü Ödeme Oranı %18 %16 %18 %15 %13